Termékek Menü
0

Aszalt gyümölcsök tárolása otthon

Általában véve a tartósítás nem más mint harc a baktériumok illetve azok szaporodása ellen.

Több oldalunkon is olvasható a vákuumcsomagolás módszeréről, ami az oxigéntől zárja el a baktériumokat, továbbá a fagyasztás módszeréről, hiszen az extrém hőmérséklet szintén hatékonyan bénítja azokat és növeli az élelmiszer fogyaszthatósági idejét.


aszalt sárgabarack tárolásaA legősibb módszer azonban az aszalás, ami a gyümölcsökből elvonja a nedvesség nagy részét, ezáltal teremtve elviselhetetlen környezetet a baktériumok számára.


Az élelmiszerek tárolása avagy tartósítása az érési, szüretelési időszakokon kívüli hónapokra nem csak élelmezési kérdés, azaz nem csupán az energiaszükségletünket biztosítja, hanem olyan létfontosságú nyomelemekkel és vitaminokkal lát el bennünket a téli időkben is, amelyek elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez.

 

Érdemes tehát eszerint is megvizsgálnunk: hogyan tároljuk az aszalt gyümölcsöt?


Az alábbi táblázatban láthatjuk, hogy a különböző vitaminok miben oldódnak és mire érzékenyek.

 

 

 

 

 

Mire érzékeny?

Miben oldódik?

Vitamin

Oxigén

Fény

Víz

Zsír

A

X

X

X

 

X

B1 (tiamin)

X

   

X

 

B2 (riboflavin)

   

X

X

 

B5 (pantoténsav)

X

   

X

 

B6 (piridoxin)

X

X

X

X

 

B7 (biotin)

     

X

 

B9 (folsav)

X

X

X

X

 

B12

X

 

X

X

 

C

X

X

X

X

 

D

   

X

 

X

E

X

X

X

 

X

 

A vitaminokat a hő, a fény, az oxigén és a kémhatásváltozás is károsíthatja (különösen érzékeny a C-vitamin és a folsav)

A táblázat az origo.hu egyik „Marad-e vitamin a befőttben ?” cikkéből származik, ami innen (http://www.origo.hu/egeszseg/20130207-vitamin-mirelit-fagyasztott-befott-konzerv.html) érhető el. Ajánljuk azoknak, akik bővebben érdelődnek a téma iránt.


Az aszalt gyümölcs, zöldség, paradicsom tárolása vákuumozott befőttes üvegben tovább megtartja a vitamintartalmát.

Bár az aszalás a legjobb teljesítményű tartósítási módszer a vitaminok és ásványi anyagok megőrzése tekintetében.

Mégis idővel, ha fényhatásnak vagy oxigénnek ill. levegőnek vannak kitéve, ez a teljesítmény bizony leromlik és az aszalványok elveszítik a vitaminok nagy részét.

Hogy ez ne fordulhasson elő, ajánljuk vákuumcsomagoló rendszerünket, mellyel kényelmesen, légmentesen és jegesedés kockázata nélkül tárolhatjuk kedvenc aszalt gyümölcseinket.

Olcsó befőttesüvegekben az oxigén romlasztó hatásását kivédve tárolhatjuk ételeinket.

De a legjobb módszer, ha még ezt a fagyasztóba is tesszük.

Talán érdemes még egy pillantást vetni a táblázat jobb oldali fő oszlopára. Szembetűnő, hogy a legtöbb vitamin vízben oldódik. Azaz, ha nem vákuum alatt fagyasztjuk akár az aszalványt akár más gyümölcsöt, zöldséget, akkor jegesedés következik be, valamint a hűtőszekrény gyakori nyitogatása által is jelentős víz csapódik le az élelmiszerre, s ez előbb-utóbb a vitaminokat is valamilyen mértékben feloldja, magába szívja. Ezt a jeges vizet a felolvasztáskor rendszerint nem fogyasztjuk el.

 

Kövessen minket a Facebook  vakuumcsomagolo.hu facebook oldala vagy Twitter vakuumcsomagolo.hu twitter oldaloldalunkon, illetve csatlakozzon google+  vakuumcsomagolo.hu google + oldala közösségünkhöz, ahol később is érdekes és hasznos témákról értesülhet.