Termékek Menü
0

Hogyan fagyasszuk és tároljuk a gyümölcsöket otthon jegesedés nélkül?

A gyümölcsök tartós tárolására rengeteg módszert és lehetőséget találtak már ki, de mivel a vitaminok, különösen a C vitamin 60 °C-on elbomlik, ebből a szempontból a leghasznosabb tárolás a fagyasztás. 

A fagyaszthatóság szempontjából mi három gyümölcs kategóriát különböztetünk meg. 

 

 

  • nem fagyaszthatóállaguk miatt nem fagyasztható gyümölcsök, pl. körte, őszibarack stb., általában a lédús gyümölcsök​

  • körültekintően fagyasztható: gyenge állagú jól fagyasztható gyümölcsök, melyek lágy szerkezetük miatt mind a fagyasztáskor, mind a kiolvasztáskor nagy elővigyázatosságot igényelnek. Ilyenek, pl.. különösen a málna, az eper, a szeder, ribizli, bodza, homoktövis, szilva, áfonya s általában a bogyós gyümölcsök. 

  • kiválóan fagyasztható: minden szempontból jól fagyasztható gyümölcsök, mint pl. a meggy.     

 

Mi most a 2. csoportról írunk pár gondolatot.

fagyasztott málna és szeder tárolása fagyasztóban vákuumozott befőttes üvegben

Aki fagyasztott már málnát, az tudja, hogy milyen fantasztikus télen elővenni és élvezni a majdnem nyári minőségű gyümölcsöt.

A fagyasztásával azonban körültekintően kell eljárni, ugyanis rendkívül törékeny. Sokan azt javasoljak, hogy egy tálcán egy sorban fagyasszuk le először a szemeket, majd a már fagyott málnát tegyük egy zacskóba. 

 

Nos, nem ez a legjobb megoldás !! Ugyanis a fagyasztás során, a zacskóba pakoláskor páralecsapódás történik a fagyott gyümölcs felületén, valamint a zacskóban a hosszú hónapok után jegesedik, s amikor felengedjük, sajnos vizes lesz, lerontva ezzel az állagát.

 

Nem beszélve arról, hogy a fagyasztóban tárolt egyéb élelmiszerekkel, illetve azok által engedett anyagokkal interakcióba lépve - melyet a fagyasztó nyitogatása is elősegít-, az eredeti ízeket  is módosíthatja.  Kézenfekvő lenne a vákuumcsomagolás, de  a vákuumzacskós megoldás a fentiek miatt nem javasolt.

 

A legjobb megoldás erre, ha a gyümölcsfagyasztás befőttesüvegekben történik -ebben a fázisban még NEM vákuumozott, de a tetővel lezárt módon- , ezzel elérhetjük azt, hogy kezdetektől fogva a gyümölcsöt ne érje se víz, se pára, sem pedig jég.

Amikor a gyümölcs megfagyott, egy pillanatra kivesszük a fagyasztóból és a webshopunkban kapható vákuumpumpa és vákuumszelep segítségével az üveget levákuumozzuk. Ezzel biztosíva lesz, hogy a gyümölcs a hosszú tárolás alatt a légmentes térben nem jegesedik. Ez a módszer arra is alkalmas, hogy meghosszabbítsa az eltarthatóságot, hiszen levegőtől elzárt állapotban az élelmiszerek élettartama a sokszorosára nő. Ne felejtsük el, hogy az így tárolt törékeny bogyós gyümölcsök az eredeti állagukat is jobban megtartják.

 

Végül a téli hónapokban, amikor elfogyasztani kívánjuk, érdemes zárt állapotban felengedni, így nem csapódik ki a felületén a pára, nem nedvesedik. De ha csak egy részét kívánjuk tálalni, akkor is praktikusabb, mint a vákuumtasakos megoldás, hiszen a befőttesüveget gyorsan vissza is zárhatjuk és vákuumozhatjuk. Megemlítjük még, hogy a fenti tárolási módszer nem csak a gyümölcsök esetén praktikus, hanem igaz minden jól fagyasztható zöldségre, különösen a hüvelyesekre, babra, borsóra stb..

 

 

Kövessen minket a Facebook  vakuumcsomagolo.hu facebook oldala vagy Twitter vakuumcsomagolo.hu twitter oldaloldalunkon, illetve csatlakozzon google+  vakuumcsomagolo.hu google + oldala közösségünkhöz, ahol később is érdekes és hasznos témákról értesülhet.