Termékek Menü
0

Vákuumcsomagoló gép használata légcsatornás fóliához vagy vákuum edényhez

Protosil Kft
2017-10-23 19:11:00

vákuumcsomagoló gép használata befőttesüveg légtelenítéséhez

Ma már a legtöbb vákuumcsomagoló géppel nem csak arra alkalmas tasakokat, hanem edényeket is vákuumozhatunk. A gyártók hamar felismerték, hogy a kétféle tárolási mód bár különbözik egymástól, nagyol jól ki is egészítik egymást.

 

Vákuumcsomagoló fólia használata:

Ennek az lényege, hogy a zacskó belső felületét barázdákkal látják el, ami megkönnyíti a levegő kiszivattyúzását. Miután ez megtörténik, a gép egy fűtőszál alkalmazásával összeolvasztja a fóliát és oldhatatlan zárást képez. Természetesen ez alatt azt értjük, hogy a vákuumcsomagoló zacskó csak az anyag roncsolása árán bontható és többet nem is nagyon használható újra.

 

 szelepes vákuumtasak vákuumcsomagoló pumpával

Léteznek azonban olyan szelepes vákuumtasakok is, melyek oldható simítózárral vannak ellátva, a levegő kiszivattyúzását pedig egy szelepen keresztül végezzük. 

 

 

Merevfalú vákuum edény:

Ezek olyan tárolóedények, melyek szintén egy szelepen keresztül légteleníthetők, miközben a térfogatuk nem változik. Ilyen tárolókat gyártanak beépített vákuumszeleppel vagy könnyedén készíthetünk mi magunk is befőttes üvegből ill. légmentesen zárható, ámde szelep nélküli ételtárolókból.

A vákuumcsomagoló gépekhez egy csövet s annak másik végéhez egy adaptert csatlakoztatva a légtelenítés megtehető.

 

 

Mindkét típusú tárolásnak vannak előnyei és hátrányai.

A fóliás megoldás legnagyobb előnye, hogy csaknem 100 %-os mértékben el tudjuk távolítani a levegőt, így ez biztosítja a leghosszabb tartósítási lehetőséget. A legnagyobb hátránya pedig, hogy folyadékok tárolására nem vagy nagyon nehezen használható, ugyanis a háztartási vákuumcsomagoló gép ezt nem tudja kezelni.

 

Az üvegből készült edényeket régóta használjuk élelmiszer-tárolásra, jól sterilizálhatók, újra felhasználhatók és hulladékként könnyedén újrahasznosíthatók.

Ezzel szemben a műanyag fólia nehezen bomlik le, nem környezetkímélő.

 

 

Külön ki kell emelni a cereáliák, müzlik, magvak, bab, mák, dió, mogyoró stb. vákuumos tárolásának lehetőségét. Ezen élelmiszereknél a vákuumfóliával sem tudunk teljes vákuumot létrehozni a tárolt élelmiszer körül. Ugyanis a darabos alak miatt lyukacsos, üreges térfogat keletkezik.

Vessünk egy pillantást a képekre és rögtön megértjük a fenti gondolatot.

 

dió vákuumcsomagolva fóliában dió vákuumcsomagolva fóliában-2 dió vákuumozott befőttesüvegben

 

 

 

 

 

 

 

 

A nagyobb méretű nem összefüggő felületen a fólia sem takar egyenletesen, nem simul rá a felületre. 

Ezen kívül a határoló tér belseje sem mentesíthető az oxigéntől jobban, mint a befőttesüveg esetében.

 

 

 

Az alábbi táblázatban összefoglaljuk a főbb jellemzőket:

 

vákuumcsomagoló géppel

vákuumozott merev falú edény
vákuumcsomagoló fólia
     
1. folyadék tárolható
IGEN NEM
2. nyitható-zárható
IGEN NEM
3. csomagolási idő
2-3 perc 2-3 perc
4. vákuumozó eszköz
gép, magas költség gép, magas költség
5. csomagolóanyag ár
befőttesüveg, olcsó
fólia, relatív drága
6. csomagolóanyag
újrahasznosítható befőttesüveg
légcsatornás fólia: nem újrahasznosítható
7. működési költség
elektromos áramköltség elektromos áramköltség
8. helyhez kötöttség
áramforráshoz kötött áramforráshoz kötött
9. vákuum mértéke
80-90%
95 - 100 %

 

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy mindezeket nem csak géppel, hanem kézi vákuumpumpával is végezhetjük. Ma már léteznek olyan tasakok, amikhez nem szükséges gépet használni, egy egyszerű pumpa is megteszi. Bár újra felhasználhatónak hírdetik, többnyire néhány alkalom után eldobandók.

De gondoljunk bele, ha egy ilyen tasak 500 forint és 5-ször felhasználható, akkor már nem lesz drágább, mint a hegesztett fólia.

 

vákuumcsomagoló pumpával

vákuumozott merev falú edény
vákuumcsomagoló fólia
     
1. folyadék tárolható
IGEN NEM
2. nyitható-zárható
IGEN NEM
3. csomagolási idő
15 másodperc 15 másodperc
4. vákuumozó eszköz
olcsó vákuumpumpa olcsó vákuumpumpa
5. csomagolóanyag ár
befőttesüveg, olcsó
fólia, relatív drága
6. csomagolóanyag
újrahasznosítható befőttesüveg
fólia: nem újrahasznosítható
7. működési költség
NINCS NINCS
8. helyhez kötöttség
bárhol használható bárhol használható
9. vákuum mértéke
80-90%
95 - 100 %

 

 

Az edények használata pedig egyértelműen a kézi pumpával kényelmesebb, gyorsabb, olcsóbb. Nem utolsó sorban mindig kéznél lehet és nem kell a gépet elővenni, áram alá helyezni, az adaptert csatlakoztatni, majd használat után mindent visszapakolni a helyére.

Mindent összevetve azt látjuk, hogy a zárt felületű anyagok pl. húsfélék hatékony tárolására a vákuumfóliás megoldás a legalkalmasabb.

 

Gyors nyithatósága és zárhatósága, beszerzési ára és működtetése miatt a merev falú vákuumozható edények használata a konyhában praktikusabb. Különösen a nagy, töredezett felületű, szivacsos, üreges anyagoknál és a már említett magvak, bogyók, kukorica stb. esetében.