Termékek Menü

Hogyan tároljuk a kovászos uborkát télen?

Protosil Kft.
2017. 11. 10. 19:18:57

Ha be akarjuk spájzolni a kovászos uborkát télre, akkor erre a legjobb időszak a szeptember első 2 hete.

Bár a szezon elég hosszú, termő időszakban egész nyáron tart, mégsem mindegy, hogy mikor kovászolunk.

 

Hogy ezt szemléletesen is alátámasszuk a 2 legfontosabb szempontot mutatjuk be.

 

  1. Az uborka piaci áralakulását
  2. A napfényes órák számát ill. napi átlaghőmérsékletet

 

Az árak alakulásánál azt látjuk, hogy a június a legolcsóbb hónap, de a rákövetkező július, augusztus és szeptember is viszonylag egyenletes alacsony árat mutat. 

kovászolni való uborka piaci ára havi bontásban

                                                         

Szeptemberben ugyanakkor közelebb vagyunk a téli időszakhoz, azaz alapvetően kevesebb tárolási időt kell áthidalnunk, mintha nyár elejét választottuk volna az eltevésre.

(Az adatsor az Agrárgazdasági Kutatóintézet Piaci Árinformációs Rendszer 2016. év adatbázisából származik.)

 

A másik fontos szempont az érlelés.

Ehhez melegre, napsütésre van szükség. Megjegyezzük, hogy nem csak a napon, hanem akár a sütőben is kovászolhatunk. Ma már elég elterjedtek az elektromos sütők, s ezek hőmérsékletét 50 C fokra állítva ideális körülményeket teremthetünk a folyamatnak, ráadásul nem is kell állandóan bekapcsolva hagyni, elég csak indőnként felmelegíteni.

 

Na de mégis induljunk ki a napon történő erjesztésből.

Alább láthatjuk a 2016-os év átlagos napi középhőmérsékletének és a napsütéses órák számának alakulását.

átlagos napi középhőmérséklet

átlagos napsütéses órák száma

Bármilyen jó recept és módszer ellenére is sokszor előfordulhat, hogy az érlelési napokra túl meleg időt választunk, ami azzal a veszéllyel jár, hogy nem sikerül sajnos a savanyítás. Ez akkor fordul elő, ha figyelmetlenségből vagy tapasztalatlanságból az uborkával teli üveget kint hagyjuk a tűző napon, ami annyira felhevítheti a kovászt, hogy a számunkra hasznos érlelő baktériumok elpusztulnak. Ilyenkor pórul járunk és az áhított uborkát érleletlenül vagy félig megsavanyodva ki kell dobnunk a kukába.

Így nem csak a kifizetett pénzt veszítjük el, hanem az előkészítésbe fektetett munkánkat is.

 

Rengeteg receptet lehet találni a neten, ezért most ezzel csak röviden foglalkozunk.

Egy 4,2 literes, a kapható legnagyobb befőttes üvegbe kb. 1,5-2 kg uborkát teszünk megmosás és a végeinek vékony levágása után.

További hozzávalók:

  • 3 nagy evőkanál só,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 3 db fél szelet kenyér enyhén megpirítva,
  • néhány szem egész bors,
  • 3-4 nagyobb babérlevél és természetesen
  • egy marék kaporlevél.

 

A vizet felforraljuk és kb 60-70 fokra visszahűlt állapotában öntjük rá a vizet.

Na de a lényeg az, hogy a napra csak akkor tegyük ki, ha már nem égetően tűz, ugyanakkor éjszakára hozzuk be, mert ilyenkor már lehűl éjszakára a levegő. Mi este még betesszük a sütőbe kb. 60 fokra felmelegítve kb. 15 percre és ott hagyjuk egész éjszaka. Így nem nagyon hűl ki.

3 nap alatt kész is lesz.

 

A kész kovászos uborkát szűrés után légmentesen tovább eltarthatjuk

 

Na de a lényeg ezután következik.

Nagyon sok kovászos uborka készítéssel és tárolással, tartósítással kapcsolatos blogot olvastam, de szinte mindegyik azt említi, hogy a hosszú hónapokra eltett uborkát a felbontás után néhány napon belül el kell fogyasztani, mert különben megromlik.

 

Nos, ez szerencsére nem igaz !!!

Két alapvető feltétele van a tartós és tartósítószer mentes tárolásnak.

 

  1. A megkovászolódott uborkát leszűrjük, a tiszta uborkákat visszahelyezzük az üvegbe és kb. 75 fokos sütőben 10-15 percig hőkezeljük, csirátlanítjuk. A leszűrt levet felforraljuk, majd miután langyosra hűlt, ráöntjük az uborkára úgy hogy ellepje.

 

  1. A másik fontos szempont a légmentes zárás. Ezt megtehetjük a befőttesüvegek zárásához kapható vákuumszeleppel, majd egy kézi vákuumpumpával a levegőt kiszivattyúzzuk. Ez az újfajta konyhai kellék arra is alkalmas, hogy előzetesen megvizsgáljuk, leteszteljük a befőttes üveget, hogy vajon jól zár-e. Ugyanis ha az eltevés előtt vákuumozzuk és legalább egy napig a levegőt nem engedi be, akkor a használt szelepes lapkával megfelelő lesz a zárás.

 

Másfelől viszont, a felbontás után nem kell aggódnunk a gyors megromlás miatt, hiszen egy-két adag elfogyasztása után is ugyanúgy visszazárhatjuk hermetikusan az üveget, ahogy volt.

Ennyi az egész! Így akár egy évig is gond nélkül eláll a kedvenc savanyúságunk.