Elérhetőségünk

PROTOSIL KFT

☎+36-20-268 2103

☎+36-23-344 882

@ info@vakuumcsomagolo.hu

2071 Páty, Váradi József u. 2.

Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Fizetési megoldás
Házhozszállítás

házhoz szállítás

Miben tároljuk az epoxigyantát és más vegyi anyagokat otthon?

1. A kétkomponensű poliuretán öntőgyanta tárolása során különösen az izocianátra kell tekintettel lennünk.

Epoxigyanta és műgyanta tárolása légmentesen borosüvegben és befőttesüvegben

Az izocianát ugyanis a vízzel való érintkezéskor azzal reakcióba lép. Mivel a szabad levegő is tartalmaz vizet pára formájában, ezért minden műgyanta gyártó az anyagok zárt, száraz és nitrogéndús közegben történő tárolását javasolja, illetve írja elő. Ellenkező esetben könnyen búcsút inthetünk a megmaradt anyagunk felhasználhatóságának.

Mutatjuk a példát, hogyan néz ki az öntvény akkor, ha a polyol a levegővel érintkezve vizet vesz fel.

zárványos PUR öntvény helytelen tárolás esetén

A víz ugyanis a hozzákevert izocianáttal reakcóba lép, melynek során CO2 (szén-dioxid) keletkezik, ami felhabosítja az anyagot.

De az izocianát tárolásakor is figyelnünk kell !

Ez a komponens ugyanis az oxigénnel érintkezve kikristályosodik, megkeményedik. A bajt csak tetézi, hogy ez többnyire környezetszennyező módon a kukába kerül.

Ezért ajánljuk vákuumozó rendszerünket mindazoknak, akik otthon kreatív hobby makettezők ill. modellkészítők, hogy bátran használják a következő tárolási módot. Bár a nitrogén feldúsítását nem tudjuk elérni, a levegőt nagymértékben eltávolítva lényegesen megnöveljük anyagaink élettartamát és minőségi felhasználhatóságát.

 

 

2. Az epoxigyanták is hajlamosak a kristályosodásra.


A fent utóbb leírtak lényegében az epoxira is alkalmazhatók, hiszen a vákuum alatt, quasi légmentes térben való tárolás lényegesen megnöveli az anyagok eltarthatóságát.

Ha nagyobb mennyiseéget akarunk akarunk tartósan tárolni, akkor szintén a háztartási üvegekben közvetlenül tartjuk az anyagokat.  

lis adag ékszergyanta tárolása légmentesen

 

 

Pentart elefántcsont gyanta tárolása

3. A szilikon öntőforma készítése kreatív és időt igénylő tevékenység

Különösen a kezdő felhasználók esnek abba a hibába, hogy a folyékony szilikont nem mentesítik a keverés során keletkező légbuborékoktól, ami aztán a kiöntött modelleken vagy maketteken is meglátszik. Sajnos az öntőforma utólag már nem javítható, így sokszor előfordul, hogy munkánk kárba vész és az anyagot is feleslegesen pocsékoltuk el. Ennek elkerülésére ajánljuk vákuumpumpáinkat és vákuumszelepeinket, mellyek egy befőttes ūveggel könnyen kiküszöbölhetik a fenti hibát.

 

4. Ragasztók és egyéb vegyi anyagok tárolása.

F.BS szilikon ragasztó tárolása otthon

Szilikon ragasztó tartós tárolása

 

 

Általában elmondható, hogy azokat a háztartási vegyszereket, otthon használatos vegyi anyagokat, melyek a levegővel érintkezve, annak valamely összetevőjével reakcóba lépnek, érdemes az 1. pontban ismertetett megoldással tárolni.

A legtöbb esetben oxigén és/vagy nedvesség érzékenység fordul elő. Egy ilyen a következő példa is. A jól ismert F.BS szilikon ragasztó a levegő nedvességtartalmát használja fel a kötéshez. Azonban pontosan emiatt a felbontott, de fel nem használt tubusban lévő ragasztó, hamar használhatatlanná válik.

 

Egy másik példa pedig a festékek, alapozók, gesso, sűrű állagú anyagok, melyek kevés nedvességet tartalmaznak. Ha egy kicsit is veszítenek ebből, akkor használhatatlanná válnak. 

 

gesso praktikus tárolása

 

 

Íme a megoldás !Kapcsolódó ajánlott termékek

-20%
Raktárkészlet:
6 db
öntőgyanta és szilikon vákuumozó szett


12 490 Ft 
9 990 Ft
Webáruház készítés