Termékek Menü

Miben tároljuk az epoxigyantát és más vegyi anyagokat otthon?

Protosil Kft.
2016. 06. 08. 14:22:00

 

 

 

 

1. A kétkomponensű poliuretán öntőgyanta tárolása során különösen az izocianátra kell tekintettel lennünk.

Epoxigyanta & műgyanta tárolása légmentesen borosüvegben és befőttesüvegben

 

 

   

    Az izocianát ugyanis a vízzel való érintkezéskor azzal reakcióba lép. Mivel a szabad levegő is tartalmaz vizet pára formájában, ezért minden műgyanta gyártó az anyagok zárt, száraz és nitrogéndús közegben történő tárolását javasolja, illetve írja elő. Ellenkező esetben könnyen búcsút inthetünk a megmaradt anyagunk felhasználhatóságának.

 

Mutatjuk a példát, hogyan néz ki az öntvény akkor, ha a polyol a levegővel érintkezve vizet vesz fel.

zárványos PUR öntvény helytelen tárolás eseténPoliuretán felhabosodása 

 

 

 

 

   

 

       A víz ugyanis a hozzákevert izocianáttal reakcóba lép, melynek során CO2 (szén-dioxid) keletkezik, ami felhabosítja az anyagot.

De az izocianát tárolásakor is figyelnünk kell !

Ez a komponens ugyanis az oxigénnel érintkezve kikristályosodik, megkeményedik. A bajt csak tetézi, hogy ez többnyire környezetszennyező módon a kukába kerül.

Ezért ajánljuk vákuumozó rendszerünket mindazoknak, akik otthon kreatív hobby makettezők ill. modellkészítők, hogy bátran használják a következő tárolási módot. Bár a nitrogén feldúsítását nem tudjuk elérni, a levegőt nagymértékben eltávolítva lényegesen megnöveljük anyagaink élettartamát és minőségi felhasználhatóságát.

 

  • 2. Az epoxigyanták is hajlamosak a kristályosodásra.

A fent utóbb leírtak lényegében az epoxira is alkalmazhatók, hiszen a vákuum alatt, quasi légmentes térben való tárolás lényegesen megnöveli az anyagok eltarthatóságát.

Ha nagyobb mennyiseéget akarunk akarunk tartósan tárolni, akkor szintén a háztartási üvegekben közvetlenül tartjuk az anyagokat.

 

Axson Fastcast (F19 és F190) polyol tárolása SmoothOn Cast 326 tárolása
poliuretán polyol otthoni tárolása vákuum alatt Epoxigyanta és smoothon öntőgyanta tárolása kégmentesen

 

De mi van akkor ha kisebb mennyiséget vásárolunk, de mégsem használjuk fel egyszerre?

A kis fiolák, üvegcsék felbontás után ritkán zárhatók vissza légmentesen. Az elefántcsont gyanta kimondottan érzékeny a levegőre. Na meg aztán viszonylag drága is ahhoz, hogy megromoljon. Ráadásul a párolgó anyagok gőzeit beélegezve az egészségünket is kockáztatjuk.

 

Az alábbi módon ezeket az anyagokat, epoxi ékszergyantát stb. is tarthatjuk biztonságosan.

 

  • 3. A szilikon öntőforma készítése kreatív és időt igénylő tevékenység.

Különösen a kezdő felhasználók esnek abba a hibába, hogy a folyékony szilikont nem mentesítik a keverés során keletkező légbuborékoktól, ami aztán a kiöntött modelleken vagy maketteken is meglátszik. Sajnos az öntőforma utólag már nem javítható, így sokszor előfordul, hogy munkánk kárba vész és az anyagot is feleslegesen pocsékoltuk el. Ennek elkerülésére ajánljuk vákuumpumpáinkat és vákuumszelepeinket, mellyek egy befőttes ūveggel könnyen kiküszöbölhetik a fenti hibát.

 

  • 4. Ragasztók és egyéb vegyi anyagok tárolása.

F.BS szilikon ragasztó tárolása otthon

Szilikon ragasztó tartós tárolása

 

 

Általában elmondható, hogy azokat a háztartási vegyszereket, otthon használatos vegyi anyagokat, melyek a levegővel érintkezve, annak valamely összetevőjével reakcóba lépnek, érdemes az 1. pontban ismertetett megoldással tárolni.

A legtöbb esetben oxigén és/vagy nedvesség érzékenység fordul elő. Egy ilyen a következő példa is. A jól ismert F.BS szilikon ragasztó a levegő nedvességtartalmát használja fel a kötéshez. Azonban pontosan emiatt a felbontott, de fel nem használt tubusban lévő ragasztó, hamar használhatatlanná válik.

 

Egy másik példa pedig a festékek, alapozók, gesso, sűrű állagú anyagok, melyek kevés nedvességet tartalmaznak. Ha egy kicsit is veszítenek ebből, akkor használhatatlanná válnak.  gesso praktikus tárolása

 

 

Íme a megoldás !