Az ételek vákuumozása és előkészítése vákuumtárolásra

Folyadékok, porok vákuumtárolása

 

  • A folyadékoknak le kell hűlniük vákuumozás előtt. A meleg folyadékok vákuumban felforrhatnak az atmoszférikus forráspontjuknál jóval alacsonyabb hőfokon is.
  • Italokat, borokat, paradicsomlevet, gyümölcslevet nyugodtan vákuumozhatunk, sőt ajánlatos is. Itt olvassa el a borok otthoni tárolásáról szóló írásunkat, ha a téma bővebben érdekli.
  • Azonban szénsavas italokat, sört, pezsgőt TILOS vákuumozni, mert a csökkentett nyomás alatt felszabaduló szén-dioxid vagy a vákuumzárat repíti nagy sebességgel a szemünkbe vagy az üveg robban fel.
  • A por vagy granulátum állagú élelmiszereknél, fűszereknél ügyeljünk arra, hogy a tárolóedény max ¾-ed részben legyen tele. Fokozottan figyeljünk arra, hogy a vákuumzozást lassú egyenletes mozdulatokkal végezzük. Ellenkező esetben a fűszerpor könnyen felkavarodhat és eltömítheti a szelepnyílást. A fűszerek vákuumtárolásának előnyeiről itt részletesen tájékozódhat.
  • Víz alapú vagy nagy víztartalmú folyadékokat ne fagyasszon le sem vákuumozva sem anélkül. A víz megfagyásakor tágul, így szétfeszíti, széttöri a tárolóedényt!! Különösen a befőttesüvegeket és borosüvegeket.
  • Olajat, zsírt nyugodtan fagyaszthat, de ügyeljen rá, hogy az egyszer már használt sütőolaj le legyen szűrve. Várja meg, hogy kihűljön, vákuumozza és tárolja hűtőszekrényben!   Ez lehetővé teszi, hogy az olajat legalább még egyszer használni tudja.

 

Hús pácolása üvegben

 

  • Amennyiben húst, szárnyast, vagy halat kíván pácolni, irdalja be a húst és helyezze a befőttesüegekbe, majd öntse rá a pácot.
  • Ha nagyobb mennyiségű húst pácol rétegesen, akkor a páclevet is érdemes rétegesen adagolni. Vákuumozza a befőttesüveget és hagyja hűtőszekrényben legalább 30 percig. A hús olyan ízletes lesz, mintha egész éjszakára a hűtőben hagyta volna.
  • A pácolást még inkább intenzifikálhatja, ha 2-3-szor megforgatja a húst, majd újra levákuumozza. Nézze meg a gyorspácolás általunk javasolt módját!

 

Tanácsok az ételek befőttesüvegben történő tárolására

 

  • Csak vastagfalú üvegeket használjon!
  • A tényleges használat előtt üresen vákuumozva tesztelje le, hogy nem gyári hibás-e és/vagy nem repedt-e meg.
  • Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy élelmiszert csak tiszta edényben, esetünkben befőttesüvegben tároljuk. Még jobb, ha lehetőségünk van hőkezelni, csirátlanítani. Ehhez elegendő az edényeket 80 C fokon a sütőben 10-15 percre elhelyezni.
  • Ne felejtse el a befőttesüveg tetőket is sterilizálni !
  • Az ételek üvegben történő tárolásához használjon olyan tetőt, mely sértetlen.
  • A megfelelő vákuum előállításához a vákuumszelepnek is sértetlennek kell lennie.
  • Természetesen a vákuumszelepek is legyenek tiszták és fertőtlenítettek.
  • Vákuumozás előtt mossa meg a kezét, és minden olyan eszközt tisztítson meg, amelyek kapcsolatba kerülnek az étellel.
  • Amennyiben lehetséges, használjon kesztyűt az étel kezelése során.
  • Amennyiben romlandó ételt vákuumoz, a folyamat befejeztével azonnal helyezze a tárolóedényt hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba, biztosítva az állandó alacsony hőmérsékletet. Ne hagyja az ételt szobahőmérsékleten hosszabb ideig!
  • A vákuumozott ételeket úgy helyezze el óvatosan a hűtőben vagy fagyasztóban, hogy az étel gyorsan lehűljön.
  • Amennyiben konzervet, befőttet vagy vákuumozott élelmiszert bont ki, azokat újra vákuumozhatja. Kövesse az előrecsomagolt ételen feltüntetett utasításokat az étel visszacsomagolása és tárolása során. Ezeket az ételeket minden esetben csak az eredeti csomagoláson feltüntetett dátumig fogyaszthatja.
  • Ha kiolvaszt egy mélyhűtött, romlandó ételt, azt azonnal fogyassza el. Ne fogyassza el a romlandó ételt, ha az korábban több órán keresztül szobahőmérsékleten állt. Ez különösen fontos, ha az étel sűrű szósszal készült el és alacsony oxigéntartalmú vagy oxigénmentes környezetben lett tárolva.
  • Az ételeket ne próbálja forró vízben, vagy más forró felületen kiolvasztani, kivéve, ha a kérdéses étel folyékony (levesek, gyümölcslevek, stb.).
  • A vákuumozás a szárított élelmiszereknek is növeli az eltarthatósági idejét. Azok az élelmiszerek, melyek magas zsírtartalmúak, az oxigén és hő hatására megsavanyodnak. A vákuumozás meghosszabbítja az olyan élelmiszerek eltarthatóságát, mint a mogyoró, a kókuszreszelék vagy a gabonapehely. Tárolja hűvös, sötét helyen!
  • A vákuumozás nem növeli meg az eltarthatóságát az olyan zöldségeknek és gyümölcsöknek,mint a banán, alma, burgonya és más zöldségek. Ez alól kivétel,  a hámozott élelmiszer, ami gyorsan  romlandó. Ilyenkor a vákuumozás némileg növeli az eltarthatóságot.
  • A puha élelmiszereket (például hal, bogyók, stb.) hűtse egy éjszakán keresztül, mielőtt vákuumozza.
  • Az olyan zöldségeket, mint a brokkoli, karfiol és káposzta, melyek gázokat bocsátanak ki a vákuumozás során, előbb párolja meg és hűtse le.