Termékek Menü
0

Megmutatjuk a legolcsóbb vákuumos kenyértartót

Protosil Kft.
2017-07-03 13:24:12

Hogy a kenyértartó doboznál vajon van-e jobb megoldás? Úgy véljük, igen !

 

Napjainkban igen széles választékot találunk a különféle kenyerekből, zsömlékből, pékárukból. Vannak, akik nem is pékségekben vásárolnak, hanem maguk készítik el az általuk legjobbnak, legegészségesebbnek hitt alapvető élelmiszerünket, a kenyeret.

Az otthoni kenyérsürtés is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A hagyományos fehérkenyerek mellett fogyasztunk gluténmenteset, természetesen barnakenyeret mindenféle magokkal kisütve és terjedőben van a paleo kenyér is és még ki tudja hányféle különböző összetételű.

A kenyér frissen tartása levegőtől elzártan.  Igy hasznosíthatjuk az olcsó befőttesüvegeinket vákuumos kenyértartóként. Csak vákuumpumpa és szelep kell hozzá.

Kenyér tárolása vákuumban

 

 

Egy biztos: A kenyér a legtöbb ember mindennapi fogyasztásához tartozik, ezért ha nem akarunk naponta boltba menni, akkor valahogyan tárolni kell.

Hagyományosan nagyon sokféle kenyértartót találtak már ki, készítik fából, fémből esetleg kerámiából és természetesen műanyagból is. Ezek többnyire tetszetős bútordarabok a konyhában és a bennük elhelyezett kenyérdarabot inkább csak eltakarják a szem elől, csak a nagyon durva "támadástól" védenek, pl. bogaraktól, legyektől.

 

Mi a helyzet a nedvességtartalommal ?

 

Tapasztalatból tudjuk, hogy a kenyér a levegővel érintkezve, annak páratartalmától függően 1-2 nap alatt megszárad, esetleg meg is penészedik, gyorsan elveszíti finom lágy konzisztenciáját. Ennek kivédése úgy lehetséges, ha légmentesen tároljuk. Talán szokatlannak tűnhet nagyobb befőttesüvegeket erre a célra használni, nem is túl modern, de a frissesség megőrzése céljából megéri és gondoljunk arra is, hogy így kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe.

De van úgy, hogy éppen a nedvesség, szikkadás ellen kell védekeznünk.

 

Nézzük az egyéb péksüteményeket, háztartási kekszet, perecet, ropit stb., és ide sorolhatjuk még a toast kenyeret, abonettet, puffasztott rizst és búzát, továbbá a különféle tésztákat is. Igaz, hogy ezek a többnyire szárazárúk eltarthatóság szempontjából kiválóak, hiszen éppen száraz voltuk miatt a baktériumok nem tudnak bennük elszaporodni.

Háztartási keksz tárolása légmentesen lezárt üvegben. Így elkerülhető a szikkadás és sokáig ropogós marad.

A keksz tartós tárolása

 

 

Azonban sokan keresnek olyan megoldást és különféle gasztroblogon vagy fórumokon teszik fel a kérdést: Mit tegyünk, ha meg akarjuk őrizni a keksz vagy a szárazsütemények ropogósságát, hogy maradhat omlós? Ezesetben a tárolási mód nem fogyaszthatósági és eltarthatósági kérdés, hanem az állagmegtartásról szól.

 

Igen, furcsa módon erre ugyanazt a megoldást alkalmazhatjuk. Légmentesen, vákuumozott környezetben nincs lehetősége az élelmiszernek felvenni a levegő páratartalmát, s így őrizhetjük meg eredeti minőségét.