Termékek Menü

Konyhai kisokos a befőzésről és a tartósításról

 

Összegyűjtöttük a leginkább hasznos könyveket kiadványokat azok részére, akiket mélyebben érdekel a téma. Néhány könyv, főleg a régebbi kiadásúak a kereskedelemben már nem kaphatók. Esetleg antikváriumban, de a könyvtárban biztosan megtaláljuk mindet.

 

A listát az Országos Széchenyi Könyvtár adatbázisából gyűjtöttük ki. Akiket érdekel a háztartási befőzés, tartósítás itt biztosan megtalálja, amit keres. Az alábbi táblázatban a címek szerint ABC sorrendben rendeztük mindet, de a legtöbb sorban találunk utalást a kiadás évére is. Ha valaki egy régi receptet vagy praktikát keres, annak is jó segítség lehet.

 
Cím és szerzőségi közlés Megjelenés Szerző/fordító/kiadvány

 

   
A tartósítás alapelvei, célkitűzése és módszerei Budapest : Mérnöki Továbbképző Intézet, 1959 Budapest : Felsőokt. Jegyzetell. soksz. Török Gábor (1902-1966). Mérnöki Továbbképző Intézet előadássorozatából
A hőkezeléses tartósítás gépei : ábrafüzet Szeged : Élelmiszeripari Főiskola, 1980. Gyöngyösi József.
A hőkezeléssel történő tartósítás korszerű ipari technológiái Budapest : Kertészeti Egyetem, 1982. Körmendy Imre (1930-).
A paprikafeldolgozás, -tartósítás, -tárolás módjai.   Sárosiné Tánczos Erika.
A tartósítás alapelvei, célkitűzése és módszerei Budapest : Mérnöki Továbbképző Intézet, 1959 Budapest : Felsőokt. Jegyzetell. soksz. Török Gábor (1902-1966). Mérnöki Továbbképző Intézet előadássorozatából
A zöldség és gyümölcs feldolgozása Kecskeméten : G. Fekete Mihály, 1912. Barótiné Stegmüller Mária.
Ajándékok a konyhából : saját készítésű finomságok. Pécs : Alexandra, 2011.  
Befőttek, házi szörpök, lekvárok és savanyúságok [Kecskemét] : Vagabund, cop. 2010. Bártfai László.
Befőzés [Debrecen] : Aquila, 2005. Szabó Sándorné (1948-). Receptvarázs
Befőzés [Budapest] : [Kotányi Hungária Kft.], [2012]. Horváth Rozi. Ötven recept sorozat
Befőzés : lekvárok, savanyúságok, mártások, italok : [100 recept] Budapest : Corvina, cop. 2009. Frank Júlia (1946-). Frank Júlia konyhája
Befőzés cukor nélkül? : receptek a "Táplálékod legyen gyógyítód" című könyv tanácsai alapján [Pusztaszabolcs] : Bethesda Tó Bt., 2009. Bokor Katalin (1941-).
Befőzés kezdőknek Nagykovácsi : Malackaraj Kft., [2014]. Péter Anna. Malackaraj sorozat
Befőzés, házi tartósítás Bp. : Minerva, 1981 [Bp.] : NYIFÜ : Kossuth Pelle Józsefné (1919-1998). Minerva családi könyvek
Befőzések könyve : olvasóink kedvenc receptjei Veszprém : Pannon Lapok Társ., cop. 2013. [fel. szerk. Simonits Erzsébet] ; [fotó Melczer Zsolt].
Befőzések, eltevések : egész évben kamránk tele Déva : Corvin, 2014. Erdélyi konyha, ízes Tündérkert [szerk. György Ottilia].
Befőzéshez 2 ív Matador hártyapapír, 20 gumikarika...a Párisiban [S.l.] : Gárdonyi Pál, [1940] Budapest : Grund Rohonyi Károly (1906-1998).
Befőzéshez üveget [S.l.] : Benczés Ernő, [1950] Budapest : Offset Gönczi Gebhardt Tibor (1902-1994).
Befőzéstől az aszalásig [Budapest] : MediaM, 2008. Presinszki Judit. Mit főzzünk ma?
Egyszerű és nagyszerű! : bio zöldségfélék, gyümölcsök házi feldolgozása, tartósítása : egészséges savanyúságok, krémek, ételízesítők, szörpök Budapest : M. Mezőgazd., 2010. Müller Péterné. Bioporta füzetek
Élelmiszerfeldolgozás, tartósítás Budapest : Info-Prod, 1996 Budapest : MultiTrade-Hungary : Kőpapír szerk. Szabó Zoltán ; [írták Gerely Péter et al.]
Feldolgozástechnológia és minőség : korszerű feldolgozástechnológiák hatása a tartósított gyümölcs- és zöldségtermékek minőségére Budapest : BCE Élelmiszertud. Kar : Mezőgazda, cop. 2006. Élelmiszer-biztonság és -minőség felnőtt fokon, szerk. Horváth Dénesné és Barta József.
Főzd magad! : házi finomságok hétköznapokra, ünnepekre és ajándékba adalékok, mesterséges aromák és színezék nélkül Budapest : Alinea, 2011. Vrábel Krisztina.
Főzés és élelmiszer-tartósítás : tankönyv a mezőgazdasági tanonciskolák számára Bratislava : Slov. vyd. podohospodárskej lit., 1961. Horecká-Dullová, Ludmilla. Mezőgazdasági tankönyvek
Gyakorlatok a hőközléses tartósításhoz : készült a Konzervtechnológiai gyakorlatok c. jegyzet alapján Budapest : Mezőgazda : BCE ÉTK, cop. 2007. szerk. Pátkai Györgyi ; [közread. a] Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Konzervtechnológiai Tanszék.
Gyümölcsök befőzése, kandírozása, elrakása Budapest : Gazda, [2006]. Lehari, Gabriele. [ford. Baksay Nóra].
Gyümölcsök, zöldségek házi tartósítása Budapest : Mezőgazda, cop. 2004. Erdélyi Lajosné (1932-).
Gyümölcsös, homoktövis, szőlő, szántó, zöldséges, házi tartósítás.    
Halhúsfeldolgozás és tartósítás Budapest : Mezőgazd. Kiadó, 1980. Csoma Antal.
Halhúsfeldolgozás és tartósítás Gödöllő : Agrártud. Egy., 1962 Gödöllő : Házi soksz. Raátz Elemér.
Házi befőzés, tartósítás : gyümölcsbefőttek, főzelékkonzervek, savanyúságok, ivólevek, mélyhűtött élelmiszerek, kandírozott és aszalt gyümölcsök, szárított zöldségek és fűszernövények. [Budapest] : Kossuth, 1995 [Budapest] : Kossuth K.  
Házi tartósítás Kisújszállás : Szalay ; [Budapest] : Anno, [1999] [Nyíregyháza] : Nyírségi Ny. Pelle Józsefné (1919-1998). Pelle Józsefné életmű-sorozat
Házi tartósítás Budapest : Papp-Ker, [2004]. Péter Jánosné. Süssünk, főzzünk
Házi tartósítás : csírátlanítás, aszalás, alkoholos tartósítás : [régi falusi receptek] Budapest : Delta 2000, 1994 [S.l.] : [s.n.] Perrin, Odette. [ford. Balla Katalin].
Házi tartósítás : nap érlelte finomságok télire : [gyakorlati útmutató] [Kistarcsa] : Csengőkert Kvk., 2014. Boruzs Jánosné.
Házi tartósítás és fagyasztás Bp. : Mezőgazd. K. Kft., 1991 Bp. : Franklin Erdélyi Lajosné (1932-). A gazdaasszony fortélyai
Házi tartósítás és fagyasztás Bp. : Mezőgazd. Kvk. ; Bratislava : Príroda, 1989 Košice : Východoslovenske tlač. Balaštik, Jaroslav (1925-). Kertünk, házunk, otthonunk, [... ford. Hudec Zsuzsanna, Szalay Márta].
Házi tartósítás Péter Jánosné segítségével. Budapest : Esély Mozaik, cop. 1999 [Szekszárd] : Séd Ny. Péter Jánosné. Ínyenc családi szakácskönyvek
Házi tartósítás, tárolás : befőzés, szárítás, pácolás, füstölés Budapest : Cser K., 2006. Lehari, Gabriele. Kertünk növényei, [ford. Szenes Endréné].
Háziasszony nyári hasznos tanácsadója Budapest : Fehér István, 1936. röpirat / szerk. G. Nagy Zsuzsanna.
Hogy' kell befőzni? : a gyümölcs, főzelék stb. befőtt készitésének gyakorlati kézikönyve Ungvár : Lévai M., [1900] [Nyíregyháza] : Tarczali D. Péchy Lórántné. / irta Erzsi néni.
Hőkezeléses tartósítás elmélete és gyakorlata [Budapest] : Élelmip. Kiadó, 1954 [!1955] [Budapest] : Typopress Gyönös Károly (1917-).
Hőkezeléses tartósítás és mechanikus műveletek : elméleti és gyakorlati útmutató a szendvics jellegű üzemi gyakorlatának kidolgozásához : élelmiszeripari gépész szakos hallgatók részére Szeged : SZFSZ : JATE SZÉF Élelmiszeripari Műveletek és Környezettechnika Tansz., 1997. Rajkó Róbert (1963-).
Hőközléses tartósítás : készült a Konzervtechnológia - Növényi eredetű nyersanyagok feldolgozásához c. jegyzet alapján Budapest : Mezőgazda : BCE ÉTK, cop. 2007. szerk. Körmendy Imre, Török Szilveszter ; [közread. a] Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Konzervtechnológiai Tanszék.
Készülj a télre [S.l.] : Hajdu Ernőné, [1945] Budapest : Klösz Hámori.
Konzervipar és gépi berendezései : A. növényi eredetű nyersanyagok konzervipara, 2. tartósítás szárítással Budapest : BME, 1962 Budapest : Felsőokt. Jegyzetell. soksz. összeáll. Dobrovolszky Tivadar ; [kiad. a] Budapesti Műszaki Egyetem.
Korszerű minőség-megóvás, tartósítás, tárolás : természetes és mesterséges szárítás, gőzölés, telítés, fanemesítés Budapest : Erdért, 1959 Budapest : Főv. Nyip. V. soksz. Mittelmann Miksa. Erdért Vállalat felsőfokú szakmai oktatás
Minőségkímélő élelmiszer-technológiák és élelmiszer-biztonság Budapest : BCE Élelmiszertud. Kar, cop. 2006. Élelmiszer-biztonság és -minőség felnőtt fokon, / szerk. Pásztorné Huszár Klára és Kiss István.
Modern befőzés Kisújszállás : Újhold Kv., 2005. Gabula András. Ízvarázslat
Nemzeti konyhák, a helyes és korszerű táplálkozás, diéták, befőzés és tartósítás, mélyhűtés és gyorsfagyasztás, fűszerek, levesek és levesbevalók, előételek, tojásételek, egytálételek, húsételek, belsőségek, körítések és főzelékek. 1997.  
Nyár a kamrában... : 275 befőzési recept Csíkszereda : Pro-Print, 2000. Gergely Éva.
Otthoni tartósítás erjesztéssel - természetesen! [Budapest] : Sziget, 2017. Bellersen Quirini, Cosima (1960-). ; [ford. Jakab Judit].
Paradicsom és paprika befőzése kezdőknek Nagykovácsi : Malackaraj Kft., [2014]. Fehér Róza. Malackaraj sorozat
Saláták és tartósítás. 2009.  
Spájz [Budapest] : M. Konyha Magazin K., 2017. Saly Noémi (1956-).
Sugárzásos tartósítás : egy XX. századi élelmiszer-technológia interdiszciplináris megalapozása : akadémiai székfoglaló : 1991. április 16. Budapest : Akad. K., 1993 Budapest : Akad. Ny. Farkas József (1933-2014). Értekezések, emlékezések
Szárításon alapuló tartósítás és eszközei : magyar-olasz tapasztalatok hasznosítása a mezőgazdasági gépek fejlesztése és minősítése terén : Gödöllő, 2004. október 7. Gödöllő : FVM MGI, [2004]. [szerk. Tátrai György] ; [összeáll. Vinczeffyné Jeney Klára] ; [rend., közread. az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet].
Táplálkozástudományi, mikrobiológiai és tartósítási ismeretek Budapest : KIT, 2013, cop. 2007. [... szerk. Timár Lászlóné] ; [közread. a] Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző, Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája.
Tartósítás, tárolás gépei és berendezései.   Endrődi Sándor.
Tartósítóipari technológia II. : az élelmiszeripari szakképzés tankönyve Budapest : NAKVI, 2014, cop. 2000. [szerzők Kanyó Teréz, Kasza József] ; [közread. a] Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet.
Tartósítószer nélküli befőzések [Pörböly] : Szerző, [2015]. Horváth Lászlóné.
A kertészeti termesztés és tartósítás biológiai, kémiai, műszaki, technológiai és ökonómiai alapjai c. tárca szinten kiemelt kutatási-, fejlesztési célprogramjának ... évi terve Budapest : Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Szakoktatási és Kutatási Főosztály, [1981]. Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Szakoktatási és Kutatási Főosztály.
Téli hónapokra a nyári vitamint őrzi az üveg! [S.l.] : Benczés Ernő, [1950] [Budapest] : Plakát, cimke és zenemű-nyomda Pál György.
Útmutató a savanyított termékek előállításának jó higiéniai gyakorlatához Budapest : ÉFOSZ, 2007. [szerk. Berczeli Attila] ; [kiad. Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége].
Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás [Gencsapáti] : Szülőföld Kvk., 2010 [!2017], cop. 2007. Ábrahám Gézáné.
Vízelvonásos tartósítás : elméleti és gyakorlati útmutató a szendvics jellegű üzemi gyakorlatának[!gyakorlat feladatának] kidolgozásához : élelmiszeripari gépész szakos hallgatók részére Szeged : SZÉF, 1997. Veszelovszki Petra ; [közread. a Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Kar].