Vákuumcsomagoló gép használata légcsatornás fóliához vagy vákuum edényhez
Befőttesüvegek vákuumtárolásra:
Ma már a legtöbb vákuumcsomagoló géppel nem csak arra alkalmas tasakokat, hanem edényeket is vákuumozhatunk.
A gyártók hamar felismerték, hogy a kétféle tárolási mód bár különbözik egymástól, nagyol jól ki is egészítik egymást.
Vákuumcsomagoló gép edény funkcióval
Vákuumcsomagoló fólia használata:
Ennek az lényege, hogy a zacskó belső felületét barázdákkal látják el, ami megkönnyíti a levegő kiszivattyúzását. Miután ez megtörténik, a gép egy fűtőszál alkalmazásával összeolvasztja a fóliát és oldhatatlan zárást képez.
Természetesen ez alatt azt értjük, hogy a vákuumcsomagoló zacskó csak az anyag roncsolása árán bontható és többet nem is nagyon használható újra.
Szelepes légcsatornás fólia pumpával
Léteznek azonban olyan szelepes vákuumtasakok is, melyek oldható simítózárral vannak ellátva, a levegő kiszivattyúzását pedig egy szelepen keresztül végezzük.
Merev falú vákuum edény
Ezek olyan tárolóedények, melyek szintén egy szelepen keresztül légteleníthetők, miközben a térfogatuk nem változik. Ilyen tárolókat gyártanak beépített vákuumszeleppel vagy könnyedén készíthetünk mi magunk is befőttes üvegből ill. légmentesen zárható, ámde szelep nélküli ételtárolókból.
A vákuumcsomagoló gépekhez egy csövet s annak másik végéhez egy adaptert csatlakoztatva a légtelenítés megtehető.
Mindkét típusú tárolásnak vannak előnyei és hátrányai.
A fóliás megoldás legnagyobb előnye, hogy csaknem 100 %-os mértékben el tudjuk távolítani a levegőt, így ez biztosítja a leghosszabb tartósítási lehetőséget.
A legnagyobb hátránya pedig, hogy folyadékok tárolására nem vagy nagyon nehezen használható. Ugyanis a háztartási vákuumcsomagoló gép ezt nem tudja kezelni.
Az üvegből készült edényeket régóta használjuk élelmiszer-tárolásra, jól sterilizálhatók, újra felhasználhatók és hulladékként könnyedén újrahasznosíthatók.
Ezzel szemben a műanyag fólia nehezen bomlik le, nem környezetkímélő.
Külön ki kell emelni a cereáliák, müzlik, magvak, bab, mák, dió, mogyoró stb. vákuumos tárolásának lehetőségét.
Ezen élelmiszereknél a vákuumfóliával sem tudunk teljes vákuumot létrehozni a tárolt élelmiszer körül. Azért mert a darabos alak miatt lyukacsos, üreges térfogat keletkezik.
Vessünk egy pillantást a képekre és rögtön megértjük a fenti gondolatot.
A nagyobb méretű nem összefüggő felületen a fólia sem takar egyenletesen, nem simul rá a felületre.
Ezen kívül a határoló tér belseje sem mentesíthető az oxigéntől jobban, mint a befőttesüveg esetében.
Az alábbi táblázatban összefoglaljuk a főbb jellemzőket:
"A" eset: A vákuum edény és a vákuumfólia használatának összehasonlítása | ||
vákuumcsomagoló géppel | vákuumozott merev falú edény | vákuumcsomagoló fólia |
1. folyadék tárolható | IGEN | NEM |
2. nyitható-zárható | IGEN | NEM |
3. csomagolási idő | 2-3 perc | 2-3 perc |
4. vákuumozó eszköz | gép, magas költség | gép, magas költség |
5. csomagolóanyag ár | befőttesüveg, olcsó | fólia, relatív drága |
6. csomagolóanyag | újrahasznosítható befőttesüveg | légcsatornás fólia: nem újrahasznosítható |
7. működési költség | elektromos áramköltség | elektromos áramköltség |
8. helyhez kötöttség | áramforráshoz kötött | áramforráshoz kötött |
9. vákuum mértéke | 80-90% | 95 - 100 % |
A teljes képhez hozzátartozik, hogy mindezeket nem csak géppel, hanem kézi vákuumpumpával is végezhetjük. Ma már léteznek olyan tasakok, amikhez nem szükséges gépet használni, egy egyszerű pumpa is megteszi.
Bár újra felhasználhatónak hírdetik, többnyire néhány alkalom után eldobandók.
De gondoljunk bele, ha egy ilyen tasak 500 forint és 5-ször felhasználható, akkor már nem lesz drágább, mint a hegesztett fólia.
"B" eset: A vákuum edény és a vákuumfólia használatának összehasonlítása
vákuumcsomagoló pumpával | vákuumozott merev falú edény | vákuumcsomagoló fólia |
1. folyadék tárolható | IGEN | NEM |
2. nyitható-zárható | IGEN | NEM |
3. csomagolási idő | 15 másodperc | 15 másodperc |
4. vákuumozó eszköz | olcsó vákuumpumpa | olcsó vákuumpumpa |
5. csomagolóanyag ár | befőttesüveg, olcsó | fólia, relatív drága |
6. csomagolóanyag | újrahasznosítható befőttesüveg | fólia: nem újrahasznosítható |
7. működési költség | NINCS | NINCS |
8. helyhez kötöttség | bárhol használható | bárhol használható |
9. vákuum mértéke | 80-90% | 95 - 100 % |
Az edények használata pedig egyértelműen a kézi pumpával kényelmesebb, gyorsabb, olcsóbb.
Nem utolsó sorban mindig kéznél lehet és nem kell a gépet elővenni, áram alá helyezni, az adaptert csatlakoztatni, majd használat után mindent visszapakolni a helyére.
Mindent összevetve azt látjuk, hogy a zárt felületű anyagok pl. húsfélék hatékony tárolására a vákuumfóliás megoldás a legalkalmasabb.
Gyors nyithatósága és zárhatósága, beszerzési ára és működtetése miatt a merev falú vákuumozható edények használata a konyhában praktikusabb.
Különösen a nagy, töredezett felületű, szivacsos, üreges anyagoknál és a már említett magvak, bogyók, kukorica stb. esetében.