A vákuum edények kiválasztásának szempontjai

 A három legalapvetőbb tulajdonság a címből adódik:

 

  • A vákuum edény anyaga nem lehet az egészségre ártalmas, azaz élelmiszerbarátnak kell lennie
  • A tárolási környezethez képest a nyomáskülönbséget szilárdságilag bírnia kell​
  • Hermetikusan zárhatónak kell lennie, valamint a létrehozott vákuumot hosszabb időn át meg kell tudnia tartani.

 

További figyelembe veendő szempontok:

  • műszaki 
  • esztétikai
  • gazdasági, azaz az árkérdés, a bekerülési költség.

 

A vákuum edény méretei

Másodlagos ugyan, de ne feledkezzünk el arról, hogy praktikus szempontok miatt fontos, hogy különböző méretben és kivitelben lehessen ezeket kapni.

Itt nem csak arra kell gondolni, hogy a lekvárt, a fűszert és örleményeit nem nagy 5 literes, a kovászos uborkát pedig nem 0,3 literes pici edényekben akarjuk tárolni.

Arra is, hogy a rendelkezésre álló helyet a polcokon, a hűtőben vagy fagyasztóban mennyire tudjuk kihasználni.

Ezt megkönnyíti, ha a magassági és szélességi méretek változatosak és a formát tekintve szögletes és hengeres formájút is találunk. Azért mert a sarkokat szögletes alakkal tudjuk helytakarékosan lefedni.

Előfordul az is, hogy éppen nem négyszög alapú a tároló helyünk, akkor pedig az ívelt forma előnyös.

 

Átláthatóság

Hasznos és kívánatos, ha az ételtároló áttetsző, hiszen így látható a benne tárolt élelmiszer.

De az esetleges romlás és penészedés is könnyen megfigyelhető, ellenőrizhető felbontás nélkül is.

 

Megjegyezzük, hogy ez akkor is fontos, ha a vákuumos edényünk tökéletesen zár, mert az állagromlás nem csak ennek hiánya miatt keletkezik.


Feliratozhatóság

Ide kívánkozik a felcímkézhetőség lehetőleg az oldalakon és a tetején is, ami az áttetszőség mellett akkor nagyon lényeges, ha a tárolókat egymásra pakoljuk vagy ha a fagyasztóban csak felülről látunk rá.

Nyílván, amennyiben egyáltalán egymásra rakhatók.

 

A vákuum edény nyitása, zárása

Az egyszerű nyithatóság, zárhatóság és a gyors vákuumozhatóság, légtelenítés is nagyon lényeges.

Vannak olyan megoldások, amik befőttesüvegeket elektromos vákuumcsomagoló géppel vákuumoznak, de gondoljunk bele, milyen vesződéssel jár minden egyes alkalommal ezt elővenni, csatlakoztatni, eltenni stb..

Valamint láthatunk olyat is, ahol a levákuumozott üveg lapkáját csak külön eszközzel, sokszor balesetveszélyesen nyithatjuk. Késsel, villával stb., ami igen jó példa a rossz nyithatóságra.

 

Karbantarthatóság

Kulcskérdés a szelep kiváló működése és karbantarthatósága.

Egyrészt fontos a hosszú távú megbízhatóság a tárolás biztonsága miatt, ez azonban függ a szelep tisztíthatóságától is.

Mi történik, ha a vákuumszelep eldugul, hiszen amikor a vákuumot megszüntetjük a szelep nyitásával egy lédús élelmiszerből a felfröccsenő folyadék eltömítheti a szelepet.

Gondoljunk arra is, ha ezáltal vagy egyéb más okból a szelep használhatatlanná válik.

Valószínűleg az egész tárolóedény elveszíti funkcionalitását. 

Többnyire gyártónak nem érdeke, hogy a megfelelő szelepet be tudjuk szerezni külön, ha egyáltalán a szelep elválasztható és szerelhető.

 

Tisztíthatóság

Alapvető követelmény a tisztíthatóság, mosogathatóság esetleg mosogatógépben is. Ez a jellemző alapvetően a tárolóedény anyagától, a felületi érdességtől és a geometriai bonyolultságtól függ.

 

A tárolt étel felmelegíthetősége és kiolvaszthatósága

Manapság a legtöbb háztartás rendelkezik mikrohullámú sütővel, amiben nagyon praktikus, ha a tárolt készételt felmelegíthetjük anélkül, hogy akár a tárolóedény, hovatovább maga az élelmiszer is károsodna.

Bár vannak mikrózható műanyag edények, ez nem mindig bizosított, de mindenképpen fentartással kezelhető.

Sok műanyag az élelmiszerrel történő magasabb hőmérsékletű érintkezésekor rákkeltő hatású anyagokat is produkálhat.

Fagyaszthatóság  (amennyiben mélyhűtőben is akarjuk használni.)

 

Esztétikai szempontok

  • karcállóság
  • kopásállóság

    Újrahasznosíthatóság

    Környezetvédelmi megfontolásból nem hagyhatjuk figyelmen kívül a vákuum edények újrahasznosíthatóságát sem.

    Elég ellentmondásosnak tartjuk, ha egy gyártó olyan eszközöket gyárt, amivel csökkenthetjük ugyan az élelmiszerhulladékot, de maga az eszköz pedig éppen növeli.

    Ilyen pl. a nehezen újrahasznosítható műanyag vákuumedény is.

     

    Végül táblázatban összefoglaljuk és a különböző szempontok szerint értékeljük a gyártott és a befőttesüvegből átalakított vákuum tároló edényt.

    Kiolvasható, hogy majdnem minden szempont a befőttesüvegek mellett szól:

    • különösen a beszerzési ár,
    • a változatos kivitel és
    • a vákuumszelep elválaszthatósága miatt, annak karbantarthatósága és tisztíthatósága.

    Ha elfogulatlanul nézzük, akkor talán a gyártott vákuumos tárolóedények tetszetősebbek, de más fizikai és élelmiszertechnikai előnyük nem nagyon van.

     

    Nézze meg, hogy milyen egyszerűen és persze olcsón, 1 másodperc alatt készíthet vákuum edényt befőttesüvegekből!

     

    Vákuum tároló edények legfontosabb jellemzői táblázatosan

    befőttesüveg gyártott vákuum edény
    Fő szempontok
    élelmiszerbarát igen igen
    nyomásálló igen igen
    hermetikusan zárható igen igen

    ár, beszerzési költség

    100 Ft 5 000 Ft (átlag)
    Másodlagos szempontok
    különböző méretekben kapható igen, nagyon igen, limitált
    áttetsző többnyire változó, gyártónként
    felcímkézhetőség kiváló, oldalt és felül oldalt többnyire, a tetőn néha
    egyszerű nyithatóság zárhatóság igen igen
    gyors vákuumozhatóság igen igen
    szelep működése kiváló kiváló, többnyire
    szelep karbantarthatóság kiváló, egyszerű változó, igen ha elválasztható
    edény tisztíthatóság kiváló igen, ahol sima a felület
    mosogathatóság igen igen
    mikrózható igen változó, ha igen, felárért
    karcállóság, kopásállóság igen, a lapka nem nem
    fagyaszthatóság igen általában
    újrahasznosíthatóság kiváló változó