Termékek Menü

A vákuumcsomagolásról és az élelmiszerek tárolásáról

Protosil Kft.
2017-01-06 16:07:31

Már elődeink is felismerték, hogy ha a levegőtől elzártan tartjuk az élelmiszert, akkor tovább fogyasztható marad.

Gondoljunk csak az ősrégi vizes vajtartóra vagy a sokféle zöldség olajban tartására, de akár a lesütött hús zsírban történő tárolása is sokunknak ismerős lehet. Ezeket felfoghatjuk kezdezleges vákuumtárolásnak is. Tehát az embernek alapvető igénye volt régen is a fogysztahtóság meghosszabítására és a minőségmegőrzésre.

A korszerű vákuumcsomagolás azonban csak az 1960-as évektől kezdve terjedt el. Sajnálatos módon a mai napig ez nem általános még a fejlettebb országokban sem. De a legrosszabb a helyzet ugyanakkor éppen ott van, ahol erre a legnagyobb szükség lenne.

 

Az élelmiszer-pazarlás az Európai Unióban is óriási, ezen belül Magyarország is “előkelő” helyet foglal el. Az ételhulladék legfontosabb forrása a fogyasztói oldal, tehát háztartások szintjén nagyon sokat tudunk tenni a pazarlás ellen.

Az adatok az Euópai Unió hivatalos oldalásról származnak, az élelmiszer-pazarlásról szóló teljes cikket elolvashatja a linkre kattintva.

Bizonyított tény, hogy a vákuumcsomagolással a felhasználhatósági ill. fogyaszthatósági időt akár a hagyományos tárolási idő 3-5 –szörösére is növelhetjük. Erről egy tájékoztató jellegű táblázatot a lap alján talál. Na de nézzük, hogy milyen otthoni lehetőségek vannak:

 

Vákuumcsomagolás vákuum edényben:

 

Kétségtelen, hogy egy merev falú vákuum edényben nem lehet teljes vákuumot létrehozni.

A kereskedelemben is leginkább vákuumfóliázott termékekkel találkozunk, ami talán a leghatékonyabb, mivel így tudjuk leginkább az oxigénmentes környezetet előállítani.

 

Amíg a légcsatornás, mikrobarázdás vákuumzacskós megoldás esetén a levegőt szinte 100 %-ig el tudjuk távolítani, addig a vákuum edényben mindig marad némi levegő, ami nem biztosít teljes védelmet a romlasztó baktériumok ellen.

 

Ugyanakkor a merev falú vákuum tároló edényeknek is számos előnye van, amikor is befőttesüvegeket használunk tartós tárolásra. Például az, hogy az egyébként törékeny élelmiszert viszonylag meg tudjuk tartani eredeti állagában. A legszembetűnőbb mégis az, hogy folyadékokat csak merev falú rendszerekben vákuumozhatunk. A másik, hogy a vákuum edényben megőrizhetjük az ételeink, a tárolt anyagok formáját, konzisztenciáját, azaz nem nyomódik össze a vákuumfóliás megoldással ellentétben.

 

Lényeges körülmény a tároló és a tárolt anyag egymáshoz való viszonya is, ugyanis a vákuumtasakok többnyire polietilénből, ritkábban egyéb műanyagból készülnek, ami élelmiszertárolásra tökéletes, de fizikai-kémiai tulajdonságait tekintve adott illetve kötött. A merev falú rendszernél azonban választhatunk ettől eltérő anyagú műanyagot, üveget, fémet vagy éppen más, a vákuumot megtartó dobozt annak megfelelően, hogy éppen milyen igény keletkezik a tárolt anyag tekintetében.

 

Vákuumcsomagolás vákuumpumpával:

 

Csakúgy mint előbb, itt is érdemes szólni a vákuumpumpával szemben a vákuumcsomagoló géppel történő eljárásról. Vákuumpumpával leginkább merevfalú edényeket vákuumozhatunk, bár létezik olyan vákuumzacskó, amihez pumpa is használható.

 

Ezzel szemben a legelterjedtebb vákuumcsomagoló gépeket pedig éppen ellenkezőleg, főleg vákuumtasakokhoz és azok hegesztett lezárásához alkalmazzuk. Bár olyan kiegészítő funkcióval már a legtöbb ilyen gép rendelkezik, amikor egy szívócsövet egy alkalmas csatlakozóval befőttesüvegekhez illeszthetünk, annak légtelenítéséhez. Belátható persze, hogy erre a feladatra ez több, mint körülményes, így ezen lehetőség kihasználása nem igen terjedt el.

 

Egy kézi vákuumpumpával mindez néhány másodperc alatt megoldható. Nem beszélve arról, hogy a kézi pumpás megoldás nem igényel elektromos csatlakozást és az energiafogyasztástól függetlenül, nincs helyhez sem kötve, azaz bárhol használható.

 

Az általunk kínált megoldás egy vákuumpumpa vákuumszeleppel, mely leginkább a szobahőmérsékleten és hűtőszekrényben kb. 5 °C-on tárolásnál mérvadó, de nem kizárt a vákuumozott befőttesüvegek fagyasztóban történő elhelyezése sem.

Az alábbiakban megadjuk néhány fajta élelmiszer tárolási idejét. Bár ezek csak tájékoztató jellegűek, hiszen az eltarthatóság más tényezőktől is függ, mint például az edények és a környezet tisztasága, a vákuumozás előtti élelmiszer eredeti minősége stb..

A vákuumcsomagolás előnyeiről a wikipedián is olvashat elfogulatlanul.

 

Különféle élelmiszerek eltarthatósági ideje vákuum edényben
 

hagyományosan

tárolva

vákuumozott

edényben

20-25 C° -on hűtés nélkül tárolt élelmiszer

nap nap
kenyér 3-5 12-15
keksz 120 360
tésztafélék 120 360
kávé, bab, dió, mogyoró stb. 120 360

+5 C° -on tárolt élelmiszer

nap nap
főtt ételek 2-3 6-10
fehér húsok 2-3 6-9
vörös húsok 3-4 8-9
gombás készételek 1-2 5-6
halak, halfélék 1-3 5-6
sajt 15-20 40-60
zöldség 5-8 14-20
gyümölcs 5-8 14-20
szeletelt szalámi 8-10 23-27
felvágott 3-4 8-9
leves 2-3 10-12
főtt tészta. sült hús 3-4 8-10
sütemények 3-4 8-10