Fűszerek légmentes tárolása vákuum alatt

Fűszertartó befőttes üveg vákuum alatt. AirZ vákummozó rendszerrel hosszú távon is légmentesen tartja a fűszereket és megakadályozza a csomósodást.

 

KOTÁNYI fűszerpor csomósodásmentes tárolása

 

A fűszerek, fűszerporok, magok, levelek általában szárított formában kaphatók és így is tároljuk azokat.

Bár többnyire szabadon tartva is hosszú szavatossággal bírnak, mégis érdemes meggondolnunk ezek levegőtől elzárt formában történő tárolását.

 

A legnyomósabb okok a következők:

 

 1. Állagmegóvás miatt

A por formájú őrölt fűszerek felbontás után a levegő nedvességtartalmát elkezdik felvenni. Ezzel megindul a romlási folyamat. 

Ettől függetlenül mindig állagromlás következik be, amikor a fűszerpor összeáll s csak nehezen adagolható ki a kívánt mennyiség.

Ki ne ismerné azt a jelenséget, amikor a fűszeres zacskóba nyúlva nem egy szórható száraz porral találkozunk, hanem egy összecsomósodott, megkeményedett masszával.

 
2. Az aroma anyagok megőrzése miatt

A legtöbb fűszer esszenciáját a benne lévő aroma és illóanyagok adják. Bár túlzott fogyasztásuk nem mindig egészséges, mégis mi pont az ízük miatt használjuk és fogyasztjuk.


Nos, miért kellene erről lemondanunk? Levegővel érintkezve ugyanis az illóanyagok, ahogy magában a szóban is benne van, elillannak, elpárolognak. Minél több levegő éri, minél jobban szellőzik, annál hamarabb elveszíti az erejét.

 

3. A fűszerek áthatása miatt

A fűszereket általában együtt, közel egymáshoz, egy helyiségben tároljuk.
A gond ezzel az, ha szabadon cirkulál a levegő, akkor nagyon könnyet átvehetik egymás illatát, ízanyagát.

Így egy idő után már nem is tudjuk, hogy melyik fűszert, milyen ételhez, mekkora mennyiségben használjunk.

Úgy keverednek egymással, hogy szinte már megkülönböztetni is alig tudjuk.

 

Kedvező csomagajánlatunk a fűszerek  légmentes tárolására !
Vákuumos fűszertarók befőttesüvegekből

 

Végül egy érdekesség

A hozzáértők tudják, hogy bizonyos élelmiszerek, mint a rizs, a fűszerek, a hagyma vagy az édesburgonya, alacsony páratartalom és magasabb hőmérséklet mellett tárolhatók huzamosan. 

Emiatt ezek számára nem ideális a fagyasztás vagy hűtve tárolás. Ellentétben a gyümölcsökkel, melynek fagyasztásáról egy másik oldalunkon olvashat.


Abból kiindulva, hogy a rizs felszívja a levegő nedvességtartalmát, egy neves koreai dizájner olyan üvegedényt tervezett, melynek a kupakjához egy kis rizzsel töltött tartályka is tartozik. 

Ez kellőképpen száraz közeget biztosít, így megakadályozza a fűszerek csomósodását.
Persze, ez is lehet egy megoldás. Van, aki vicces ötletnek tartja, mások talán meg is mosolyogják, de az sem lehetetlen, hogy kitüntették egy dizájnversenyen a füszerek tárolásának forradalmi ötletéért.

 

Nos, úgy véljük, hogy fölösleges a rizs elszívóképességével kisérletezni akkor, amikor erre kiváló és rendkívül költséghatékony vákuumozó rendszerünkkel a fűszerek légmentes tárolása praktikusan megoldható.

A mellékelt fotók magukért beszélnek. Hiszen a levegő kiszivattyúzásával annak nedvességtartalmát is eltávolítjuk.

A legpraktikusabb fűszertároló v. fűszertartó a befőttesüveg!