Aszalt gyümölcsök tárolása otthon

Általában véve a tartósítás nem más mint harc a baktériumok illetve azok szaporodása ellen.

aszalt sárgabarack tárolása

 Aszalt sárgabarack légmentes tárolása

 

A legősibb módszer az aszalás, ami a gyümölcsökből elvonja a nedvesség nagy részét, ezáltal teremtve elviselhetetlen környezetet a baktériumok számára.


Az élelmiszerek tárolása avagy tartósítása az érési, szüretelési időszakokon kívüli hónapokra nem csak élelmezési kérdés!

Nem csupán az energiaszükségletünket biztosítja, hanem olyan létfontosságú nyomelemekkel és vitaminokkal lát el bennünket a téli időkben is, amelyek elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez.

Érdemes tehát eszerint is megvizsgálnunk: hogyan tároljuk az aszalt gyümölcsöt?

 

Az alábbi táblázatban láthatjuk, hogy a különböző vitaminok miben oldódnak és mire érzékenyek.

 

A gyümölcsök vitamintartalmának érzékenysége és feloldódása

Mire érzékeny?

Miben oldódik?

Vitamin Oxigén Fény Víz Zsír
A X X X X
B1 (tiamin) X X
B2 (riboflavin) X X
B5 (pantoténsav) X X
B6 (piridoxin) X X X X
B7 (biotin) X
B9 (folsav) X X X X
B12 X X X
C X X X X
D X X
E X X X X

 

A vitaminokat a hő, a fény, az oxigén és a kémhatásváltozás is károsíthatja (különösen érzékeny a C-vitamin és a folsav)

A táblázat az origo.hu egyik „Marad-e vitamin a befőttben ?” cikkéből származik, ami innen (http://www.origo.hu/egeszseg/20130207-vitamin-mirelit-fagyasztott-befott-konzerv.html) érhető el.

Ajánljuk azoknak, akik bővebben érdelődnek a téma iránt.

Az aszalt gyümölcs, zöldség, paradicsom tárolása vákuumozott befőttes üvegben tovább megtartja a vitamintartalmát.

Aszalványok vákuum tárolókban

 

Az aszalás a legjobb teljesítményű tartósítási módszer a vitaminok és ásványi anyagok megőrzése tekintetében.

Mégis idővel, ha fényhatásnak vagy oxigénnek ill. levegőnek vannak kitéve, ez a teljesítmény bizony leromlik és az aszalványok elveszítik a vitaminok nagy részét.

Hogy ez ne fordulhasson elő, ajánljuk vákuumcsomagoló rendszerünket, mellyel kényelmesen, légmentesen és jegesedés kockázata nélkül tárolhatjuk kedvenc aszalt gyümölcseinket.

 

Olcsó befőttesüvegekben az oxigén romlasztó hatásását kivédve tárolhatjuk ételeinket.

Itt pedig táblazatos formában átnézheti a vákuum tároló edények kiválasztásának szempontjait.

 

Talán érdemes még egy pillantást vetni a táblázat jobb oldali fő oszlopára. Szembetűnő, hogy a legtöbb vitamin vízben oldódik.

 

Ha nem légmentesen fagyasztjuk, akár az aszalványt, akár más gyümölcsöt, zöldséget, akkor jegesedés következik be. Mivel a jég fagyott víz, ilyenkor vitaminvesztéssel számolhatunk.

A hűtőszekrény gyakori nyitogatása által is jelentős víz csapódik le az élelmiszerre, s ez előbb-utóbb a vitaminokat is valamilyen mértékben feloldja, magába szívja.

Ezt a jeges vizet a felolvasztáskor rendszerint nem fogyasztjuk el.

 

Ezért a legjobb módszer az aszalványok tárolására, ha vákuumcsomagolva a fagyasztóban tartjuk.