Megmutatjuk a legolcsóbb vákuumos kenyértartót
A kenyértartó doboznál van jobb megoldás? Úgy véljük, igen!
Napjainkban igen széles választékot találunk a különféle kenyerekből, zsömlékből, pékárukból.
Vannak, akik nem is pékségekben vásárolnak, hanem maguk készítik el az általuk legjobbnak, legegészségesebbnek hitt alapvető élelmiszerünket, a kenyeret.
Az otthoni kenyérsürtés is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
A hagyományos fehérkenyerek mellett fogyasztunk gluténmenteset, természetesen barnakenyeret mindenféle magokkal kisütve és terjedőben van a paleo kenyér is és még ki tudja hányféle különböző összetételű.
Kenyér tárolása vákuumban
Egy biztos: A kenyér a legtöbb ember mindennapi fogyasztásához tartozik, ezért ha nem akarunk naponta boltba menni, akkor valahogyan tárolni kell.
Hagyományosan nagyon sokféle módszert találtak már ki a kenyér tárolására. Az adott tartót készítik fából, fémből esetleg kerámiából és természetesen műanyagból is.
Ezek többnyire tetszetős bútordarabok a konyhában és a bennük elhelyezett kenyérdarabot inkább csak eltakarják a szem elől, csak a nagyon durva "támadástól" védenek, pl. bogaraktól, legyektől.
Mi a helyzet a nedvességtartalommal?
Tapasztalatból tudjuk, hogy a kenyér a levegővel érintkezve, annak páratartalmától függően 1-2 nap alatt megszárad.
Esetleg meg is penészedik, gyorsan elveszíti finom lágy konzisztenciáját. Ennek kivédése úgy lehetséges, ha a kenyér tárolása légmentesen történik.
Talán szokatlannak tűnhet nagyobb befőttesüvegeket erre a célra használni, nem is túl modern, de a frissesség megőrzése céljából megéri.
Gondoljunk arra is, hogy így kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe.
Van úgy, hogy éppen a nedvesség, szikkadás ellen kell védekeznünk.
Nézzük az egyéb péksüteményeket, háztartási kekszet, perecet, ropit stb., és ide sorolhatjuk még a toast kenyeret, abonettet, puffasztott rizst és búzát, továbbá a különféle tésztákat is.
Igaz, hogy ezek a többnyire szárazárúk eltarthatóság szempontjából kiválóak, hiszen éppen száraz voltuk miatt a baktériumok nem tudnak bennük elszaporodni.
Sokan keresnek olyan megoldást, amikor az élelmiszer-tárolás elsődleges funkciója az élelmiszer állagának megörzése. (Ez az eset fordul elő pl. a fűszerek tárolásánál is, melyről egy másik oldalon írtunk.)
Különféle gasztroblogokon vagy fórumokon teszik fel a kérdést:
Mit tegyünk, ha meg akarjuk őrizni a keksz vagy a szárazsütemények ropogósságát, hogy maradhat omlós?
Ezesetben a tárolási mód nem fogyaszthatósági és eltarthatósági kérdés, hanem az állagmegtartásról szól.
Igen, furcsa módon erre ugyanazt a megoldást alkalmazhatjuk. Légmentesen, vákuumozott környezetben nincs lehetősége az élelmiszernek felvenni a levegő páratartalmát, s így őrizhetjük meg eredeti minőségét.