Megmutatjuk a legolcsóbb vákuumos kenyértartót

A kenyértartó doboznál van jobb megoldás? Úgy véljük, igen!

Napjainkban igen széles választékot találunk a különféle kenyerekből, zsömlékből, pékárukból.

Vannak, akik nem is pékségekben vásárolnak, hanem maguk készítik el az általuk legjobbnak, legegészségesebbnek hitt alapvető élelmiszerünket, a kenyeret.

Az otthoni kenyérsürtés is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A hagyományos fehérkenyerek mellett fogyasztunk gluténmenteset, természetesen barnakenyeret mindenféle magokkal kisütve és terjedőben van a paleo kenyér is és még ki tudja hányféle különböző összetételű.

 

A kenyér frissen tartása levegőtől elzártan.  Igy hasznosíthatjuk az olcsó befőttesüvegeinket vákuumos kenyértartóként. Csak vákuumpumpa és szelep kell hozzá.

 Kenyér tárolása vákuumban

 

Egy biztos: A kenyér a legtöbb ember mindennapi fogyasztásához tartozik, ezért ha nem akarunk naponta boltba menni, akkor valahogyan tárolni kell.

Hagyományosan nagyon sokféle módszert találtak már ki a kenyér tárolására. Az adott tartót készítik fából, fémből esetleg kerámiából és természetesen műanyagból is.

Ezek többnyire tetszetős bútordarabok a konyhában és a bennük elhelyezett kenyérdarabot inkább csak eltakarják a szem elől, csak a nagyon durva "támadástól" védenek, pl. bogaraktól, legyektől.

 

Mi a helyzet a nedvességtartalommal?

Tapasztalatból tudjuk, hogy a kenyér a levegővel érintkezve, annak páratartalmától függően 1-2 nap alatt megszárad.

Esetleg meg is penészedik, gyorsan elveszíti finom lágy konzisztenciáját. Ennek kivédése úgy lehetséges, ha a kenyér tárolása légmentesen történik.

Talán szokatlannak tűnhet nagyobb befőttesüvegeket erre a célra használni, nem is túl modern, de a frissesség megőrzése céljából megéri.

Gondoljunk arra is, hogy így kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe.

 

Van úgy, hogy éppen a nedvesség, szikkadás ellen kell védekeznünk.

Nézzük az egyéb péksüteményeket, háztartási kekszet, perecet, ropit stb., és ide sorolhatjuk még a toast kenyeret, abonettet, puffasztott rizst és búzát, továbbá a különféle tésztákat is.

Igaz, hogy ezek a többnyire szárazárúk eltarthatóság szempontjából kiválóak, hiszen éppen száraz voltuk miatt a baktériumok nem tudnak bennük elszaporodni.

Háztartási keksz és tárolása légmentesen lezárt üvegben. Így elkerülhető a szikkadás és sokáig ropogós marad.
A keksz tartós tárolása

 

Sokan keresnek olyan megoldást, amikor az élelmiszer-tárolás elsődleges funkciója az élelmiszer állagának megörzése. (Ez az eset fordul elő pl. a fűszerek tárolásánál is, melyről egy másik oldalon írtunk.)

Különféle gasztroblogokon vagy fórumokon teszik fel a kérdést:

Mit tegyünk, ha meg akarjuk őrizni a keksz vagy a szárazsütemények ropogósságát, hogy maradhat omlós?

Ezesetben a tárolási mód nem fogyaszthatósági és eltarthatósági kérdés, hanem az állagmegtartásról szól.

Igen, furcsa módon erre ugyanazt a megoldást alkalmazhatjuk. Légmentesen, vákuumozott környezetben nincs lehetősége az élelmiszernek felvenni a levegő páratartalmát, s így őrizhetjük meg eredeti minőségét.