Mi legyen a muffin és a keksz sorsa az ünnep után?

Ahogy közeledik egy ünnepi alkalom, kezdünk azon gondolkozni, hogy mivel  is  lepjük meg a családunkat. Mármint milyen desszerttel? 

A házi készítésű édességek közül ismertségében is kiemelkedik a muffin és a keksz. Első hallásra azt gondolhatnánk, hogy a muffin valami angol sütemény, de a keksz, az biztosan eredeti magyar.

Ha az idősebb korosztályt kérdezzük, biztosan meg is erősíti ezt.

Nagyszüleink talán a rendszerváltás előtt nem is hallottak semmit a muffinról. Ellenben a jól ismert háztartási kekszet már kisgyerek korukban is fogyasztották. Nos, ha így visszamegyünk az időben, akkor egy megfelelően idős embertől még hallhatjuk, hogy a kekszet a 30-as években “kéksznek” ejtették.

Itt már kezd gyanús lenni a dolog, s ha jobban utána nézünk, megdöbbenve olvassuk, hogy a “kéksz” is egy angol szóból a “cake” mint sütemény többes számú írásmódjából ered. 
 
Ha a kétfajta nassolni valót elképzeljük, sokaknak az jut az eszébe, hogy a keksz egy rendkívül egyszerű, hétköznapi étel.

Míg a muffin inkább bonyolultabb, megjelenésében is érdekesebb és finomabb, különlegesebb desszert, ami jobban illik egy ünnepi alkalomra, születésnapra, Karácsonyra stb..

Érdekes, hogy mindkettő roppant egyszerű alapanyagokból áll és az elkészítési idejük is rendkívül rövid.

A sütési idő kb. 15-20 perc.

Ha saját elkészítésben gondolkodunk, akkor a muffin több előkészítést igényel. Ugyanis minimum rendelkeznünk kell megfelelő sütőformákkal.

A muffin formája legalább annyira hozzátartozik a lényegéhez, mint az íze vagy az alapanyaga.

Ugyanakkor, ami a változatosságot illeti, sokkal több lehetőséget is kínál. Van olyan recepkönyv, ami 100-nál is több különböző fajtát ismertet.

Létezik édes, sós, zöldséges, aszalt gyümölcsös, sonkás, mézes csokis, sajtos és még ki tudja mennyi változat. A wikipédián részletes leírást olvashatunk a sütési lépésekről.

Ha döntenünk kell, legyünk merészek és próbáljunk ki néhány muffin receptet. A saját készítésű desszert mindig értékesebb, hiszen saját kezűleg készítjük!

keksz eltarthatóságáról már írtunk más oldalunkon.

A muffinnál pedig azt fontos tudni, hogy a kiszáradás ellen kell védenünk.

Mivel több nedvességet tartalmaz, mint a keksz, ezért gyorsabban is romlik. A hűtőben ugyan 1-2 hónapig is eláll.

Javasolt légmentes edényben tárolni, hogy megőrizze erdeti nedvesség-szárazanyag arányát.

Vissza a blogba

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.