Hogyan fagyasszuk és tároljuk a gyümölcsöket otthon jegesedés nélkül?

Először nézzük meg, milyen ha a hagyományos módon, sima ételtárolóban vagy ami még rosszabb, nejlon zacskóban tesszük el a málnát, ezt a fantasztikus gyümölcsöt.

 

málna jegesedése a fagyasztóban

fagyasztott málna jegesedése

fagyasztott málna tányéron

 

Az eredetileg egészséges, gyönyörű állagú málna jegesedett, majd felolvadás után lucskos, szinte  elfolyós lesz.

Még rosszabb, ha a hosszú tárolás közben már a fagyasztóban a pörkölt vagy a töltött káposzta szaganyagával telített jéggel záródik körbe.

Így tehát ne fagyasszunk!

De mutatjuk a megoldást is.

A gyümölcsök tartós tárolására rengeteg módszert és lehetőséget találtak már ki, de mivel a vitaminok, különösen a C vitamin 60 °C-on elbomlik, ebből a szempontból a leghasznosabb tárolás a fagyasztás. 

A fagyaszthatóság szempontjából mi három gyümölcs kategóriát különböztetünk meg. 

  1. nem fagyasztható: állaguk miatt nem fagyasztható gyümölcsök, pl. körte, őszibarack, ringló, szőlő, nektarin stb., általában a lédús gyümölcsök​

  2. körültekintően fagyasztható: gyenge állagú jól fagyasztható gyümölcsök, melyek lágy szerkezetük miatt mind a fagyasztáskor, mind a kiolvasztáskor nagy elővigyázatosságot igényelnek.Ilyenek, pl.. különösen a málna, az eper, a szeder, ribizli, bodza, rebarbara, egres ill. köszméte, homoktövis, szilva, áfonya s általában a bogyós gyümölcsök.

  3. kiválóan fagyasztható: minden szempontból jól fagyasztható gyümölcsök, mint pl. a meggy, cseresznye. Ide sorolandó még az erdei gyümölcsök közül a som, a csipkebogyó, a kökény, galagonya, berkenye, vadszeder.

Mi most a 2. csoportról írunk pár gondolatot.

fagyasztott málna és szeder tárolása fagyasztóban vákuumozott befőttes üvegben

Fagyasztott szeder és málna kiolvasztása

Aki fagyasztott már málnát, az tudja, hogy milyen fantasztikus télen elővenni és élvezni a majdnem nyári minőségű gyümölcsöt.

A fagyasztásával azonban körültekintően kell eljárni, ugyanis rendkívül törékeny. Sokan azt javasoljak, hogy egy tálcán egy sorban fagyasszuk le először a szemeket, majd a már fagyott málnát tegyük egy zacskóba. 

Nos, nem ez a legjobb megoldás! 

A fagyasztás során, a zacskóba pakoláskor páralecsapódás történik a fagyott gyümölcs felületén, valamint a zacskóban a hosszú hónapok után jegesedik, s amikor felengedjük, sajnos vizes lesz, lerontva ezzel az állagát.

Nem beszélve arról, hogy a fagyasztóban tárolt egyéb élelmiszerekkel, illetve azok által engedett anyagokkal interakcióba lépve - melyet a fagyasztó nyitogatása is elősegít-, az eredeti ízeket  is módosíthatja. 

Kézenfekvő lenne a vákuumcsomagolás, de  a vákuumzacskós megoldás a fentiek miatt nem javasolt.

A legjobb megoldás erre, ha a gyümölcsfagyasztás befőttesüvegekben történik -ebben a fázisban még nem váuumozott, de a tetővel lezárt módon- , ezzel elérhetjük azt, hogy kezdetektől fogva a gyümölcsöt ne érje se víz, se pára, sem pedig jég.

Amikor a gyümölcs megfagyott, egy pillanatra kivesszük a fagyasztóból és a webshopunkban kapható vákuumpumpa és vákuumszelep segítségével az üveget levákuumozzuk.

Ezzel biztosíva lesz, hogy a gyümölcs a hosszú tárolás alatt nem jegesedik. Ez a módszer arra is alkalmas, hogy meghosszabbítsa az eltarthatóságot, hiszen levegőtől elzárt állapotban az élelmiszerek élettartama a sokszorosára nő.

Ne felejtsük el, hogy az így tárolt törékeny bogyós gyümölcsök az eredeti állagukat is jobban megtartják.

 vákuumozó rendszer gyümölcs tároláshoz és fagyasztáshoz

Végül a téli hónapokban, amikor elfogyasztani kívánjuk, érdemes zárt állapotban felengedni, így nem csapódik ki a felületén a pára, nem nedvesedik.

Ha csak egy részét kívánjuk tálalni, akkor is praktikusabb, mint a vákuumtasakos megoldás, hiszen a befőttesüveget gyorsan vissza is zárhatjuk és vákuumozhatjuk.

A fenti tárolási módszer nem csak a gyümölcsök esetén praktikus, hanem igaz minden jól fagyasztható zöldségre, különösen a hüvelyesekre, babra, borsóra stb..