Konyhai eszköz fejleszésének története

Honnan jött az ötlet?

Minden azon a csendes, nyári estén kezdődött, amikor egyik kollégámmal éppen a teraszon ülve beszélgettünk. Ő, aki régóta vadászik, mellesleg horgászik is, rendszeresen megosztja velem kalandos történeteit.   

 vadász kollégánk trófeái

Vadász barátunk trófeái 

 

Persze most nem egy őz vagy szarvas elejtéséről szól a történet! Az erdőjáró, vadászó esetleg a horgászatnak is hódoló ember majd' minden esetben jártasságot szerez a gasztronómiában is.

A természetet járva pedig előbb-utóbb akaratlanul is az erdei gyümölcsök, növények, természetes fűszerek valóságos szakembereivé válunk.

 

vaddisznó trófea

Ezüstérmes vadkan

 

S aztán rögtön adódik a gombászás, a gombagyűjtés is, amivel még különlegesebbé, értékesebbé tehetjük vadételeinket.

Mindezekből már egyenesen következik, hogy a horgászó-vadászó, gyűjtögető embernek nem csak a zsákmány elejtésében, a vadfeldolgozásban vagy a lakoma elkészítésében kell jeleskedni, hanem az élelmiszer hosszútávú, szakszerű és biztonságos tarolásában is.

Bár ez utóbbi egy rendkívül szerteágázó téma, általános az egyetértés, hogy a vákuumcsomagolás ismerete és használata elengedhetetlen.

Vadász kollégánk, bár már gyakori és tapasztalt használója volt az elektromos háztartási vákuumcsomagoló gépeknek, rábukkant egy igazán ötletes, egyszerű, olcsó és az említett vákuumfóliás módszert ötletesen kiegészítő megoldásra.

Ez pedig egy vákuumpumpa és vákuumszelep kombinációja, mellyel befőttesüvegeket használhatunk vákuum tároló edényként.

Ezekben pedig elég jó hatékonysággal tárolhatunk értékes élelmiszer-alapanyagokat vagy akár készételeket is.

 

Negatív tapasztalat egy már forgalomban lévő termékkel

Minő meglepetés, ez egy import termék volt, amit majd’ 10 000 forintért vesztegettek, s csak a vákuumszelepekért közel 500 forintot kellett fizetni darabonként.

Azaz csak kellett volna, mert miután azon a borozgatós estén, barátunk ezt nekünk elmesélte, azonnal utánanéztünk a neten, hol kaphatnánk meg olcsóbban. 

Nem is keresgéltünk sokáig, az Amazonon meg is találtuk 15 fontért. Szerencsénkre az  öcsém éppen Angliaiban végezte a PHD tanulmányait, meg is kértük, hogy hozzon egyet kedves barátunknak, megspórolván így a szállítási költséget.

Ez a konyhai eszköz igazán tetszetős volt és egy ideig jól is működött. De csak egy rövid ideig, mivel egy pár hét használat után sajnos a fogantyúja letört, s ezért el kellett dobni.

 

Inspirációnk és képességünk műanyag termékek tervezésére és gyártására

Vadász barátunkkal összedugtuk a fejünket:  mitevők legyünk?

 • Garanciát nem tudunk érvényesíteni,
 • Magyarországon sokba kerülne újat venni, meg aztán a csalódás miatt nem szívesen tettük volna.
 • A szelepek meg rajtunk maradtak hasznavehetetlenül. 

 

Volt azonban tapasztalatunk műanyag alkatrészek tervézésében és gyártásában. Akkor döntöttük el, hogy egy jobb, olcsóbb és széles körben kompatibilis praktikus konyhai eszköz gyártásába fogunk.

Az ötlet ugyanis szerintünk zseniális, hogy a drága vákuum tároló edényeket helyettesthetjük befőttesüvegekkel. Így a kevésbé tehetős, de az élelmiszer-minőségre érzékeny és igényes fogyasztók számára is elérhetővé tegyük vákuumtárolást.

 

Motivációnk, hogy egy jobb és olcsóbb eszközzel élelmiszert menthetünk

Elkötelezettségünket még csak növelte egy akkoriban a rádióban elhangzott interjú. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület egyik munkatársával készült beszélgetés hívta fel a figyelmünket az élelmiszer-pazarlásra.

Rengeteg étel megy kárba azáltal, hogy nem jut el időben a rászorulókhoz. Ez pedig csupán egy logisztikai, tárolási kérdés.

A hosszabb tárolhatósággal csökkenthetjük a megromlott élelmiszer mennyiségét!

További hasznos bejegyzés az élelmiszer megmentésről (SavingFood magyar nyelvű).

 

Piackutatás és a létező megoldások elemzése

Rövid piackutatás után legalább 50 fajta hasonló vákuumozó pumpát találtunk. Ezek - talán egy kivételével - csak borosdugókhoz, borosüveg légtelenítésére és a hozzá speciális szeleppel ellátott vákuumedényekhez voltak használhatók.

Minden gyártó arra törekedett, hogy az eszközei csak a saját rendszerein belül legyenek használhatók, azaz a másikéhoz semmi estere sem.  

Nehogy már egy megvásárolt vákuumpumpát egy másik márkájú dugóhoz vagy edényhez lehessen alkalmazni !!!

Még olyan nevetséges megoldással is találkoztunk, ahol a pumpa szájnyílása és a hozzátartozó borzárak ill. szelepek négyzet keresztmetszetűre voltak kiképezve. Lehetetlenné téve ezzel az esetleges kompatibilitást.

Ezzel szemben a mi tervezési elveink a következők voltak.

 

Tervezési elveink

 • a lehető legnagyobb kompatibilitás:  felcserélhetőség a többi gyártó termekéivel és a saját rendszeren belül is, azaz a szelep használható a dugón és befőttesüvegen is,
 • a legolcsóbb megoldás keresése: mind a termékeink, mind a felhasználható vákuumedények tekintetében,
 • a legkisebb szállítási költség: a szelepeknél, vákuumdugóknál a lehető legkisebb súly és borítékos szállítási lehetőség biztosítása. ( hagyományos dugók ugyanis nem szállíthatók a méretük miatt, mert postaszekrény útján nem feladhatók )
 • gyártási rugalmasság: azaz minél több (16) színbeli variációs lehetőség biztosítása.  A többi gyártó általában 1,2,3 féle színt tud.

  Eredmény

  Úgy gondoljuk, hogy a céljainkat sikerült elérnünk.

  Vákuumpumpáink a legtöbb konkurens gyártóéval kompatibilis, az áraink nem térnek el a piaci átlagól, de kivitelét tekintve csak mi biztosítjuk, hogy ilyen sok színkombinációból választhat.

  Ugyanakkor vákuumszelepeinket is használhatja a már megvásárolt más márkájú vákuumpumpával. 

  A vadász kollégánktól mindenesetre azt a visszajelzést kaptuk, hogy megelégedéssel használja már több mint 2 éve, pedig ő még a fejlesztés során a legelső verziók egyikét kapta ajándékba.