A vákuumcsomagoló pumpákról

A vákuumszelep úgy lett kialakítva, hogy a jelenleg piacon kapható, hasonló célokat szolgaló pumpák (pl. bormentők és egyéb háztartási edényeket vákuumozó pumpák pl. Takaje, Vacuvin, Le Creuset, Status ) többsége működésbe tudja hozni.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a vákuumpumpa szívóoldali része légmentesen kapcsolódhat a szelephez, úgy az hasznalható az általunk gyártott szelepekkel. Számszerűsítve a belső átmérője min. 24  mm és max. 40 mm között van.

  

A befőttesüvegben vagy egyéb vákuumozásra alkalmas edényben létrehozható vákuum nagysága - dugattyús elven működő vákuumcsomagoló esetén - alapvetően három dologtól függ.

 

  1. Az egyik természetesen a vákuumcsomagoló pumpa műszaki minősége, azaz hogy a működtetése közben mennyire tud a dugattyú légmentesen zárni       
  2. A másik, hogy milyen precízen és tömítetten kapcsolódik a vákuumszelephez                                               
  3. Végül, hogy a fentiektől függetlenül mekkora a vákuumozó pumpa lökettérfogatának és a vákkumozandó tér térfogatának az aránya

Ez utóbbi alatt természetesen az anyaggal (élelmiszerrel, folyadékkal stb.) ki nem töltött szabad teret értjük.

Minél nagyobb ez az arány a pumpa lökettérfogatának javára, annál nagyobb vákuumot, légmentes zárást tudunk megvalósítani és végső soron annál hosszabb lesz az élelmiszer eltarthatósága is.