Konyhai kisokos a befőzésről és a tartósításról
Összegyűjtöttük a leginkább hasznos könyveket kiadványokat azok részére, akiket mélyebben érdekel a téma.
Néhány könyv, főleg a régebbi kiadásúak a kereskedelemben már nem kaphatók. Esetleg antikváriumban, de a könyvtárban biztosan megtaláljuk mindet.
A listát az Országos Széchenyi Könyvtár adatbázisából gyűjtöttük ki. Akiket érdekel a háztartási befőzés, tartósítás itt biztosan megtalálja, amit keres.
Az alábbi táblázatban a címek szerint ABC sorrendben rendeztük mindet, de a legtöbb sorban találunk utalást a kiadás évére is. Ha valaki egy régi receptet vagy praktikát keres, annak is jó segítség lehet.
Cím és szerzőségi közlés | Megjelenés | Szerző/fordító/kiadvány |
---|---|---|
A tartósítás alapelvei, célkitűzése és módszerei | Budapest : Mérnöki Továbbképző Intézet, 1959 Budapest : Felsőokt. Jegyzetell. soksz. | Török Gábor (1902-1966). Mérnöki Továbbképző Intézet előadássorozatából |
A hőkezeléses tartósítás gépei : ábrafüzet | Szeged : Élelmiszeripari Főiskola, 1980. | Gyöngyösi József. |
A hőkezeléssel történő tartósítás korszerű ipari technológiái | Budapest : Kertészeti Egyetem, 1982. | Körmendy Imre (1930-). |
A paprikafeldolgozás, -tartósítás, -tárolás módjai. | Sárosiné Tánczos Erika. | |
A tartósítás alapelvei, célkitűzése és módszerei | Budapest : Mérnöki Továbbképző Intézet, 1959 Budapest : Felsőokt. Jegyzetell. soksz. | Török Gábor (1902-1966). Mérnöki Továbbképző Intézet előadássorozatából |
A zöldség és gyümölcs feldolgozása | Kecskeméten : G. Fekete Mihály, 1912. | Barótiné Stegmüller Mária. |
Ajándékok a konyhából : saját készítésű finomságok. | Pécs : Alexandra, 2011. | |
Befőttek, házi szörpök, lekvárok és savanyúságok | [Kecskemét] : Vagabund, cop. 2010. | Bártfai László. |
Befőzés | [Debrecen] : Aquila, 2005. | Szabó Sándorné (1948-). Receptvarázs |
Befőzés | [Budapest] : [Kotányi Hungária Kft.], [2012]. | Horváth Rozi. Ötven recept sorozat |
Befőzés : lekvárok, savanyúságok, mártások, italok : [100 recept] | Budapest : Corvina, cop. 2009. | Frank Júlia (1946-). Frank Júlia konyhája |
Befőzés cukor nélkül? : receptek a "Táplálékod legyen gyógyítód" című könyv tanácsai alapján | [Pusztaszabolcs] : Bethesda Tó Bt., 2009. | Bokor Katalin (1941-). |
Befőzés kezdőknek | Nagykovácsi : Malackaraj Kft., [2014]. | Péter Anna. Malackaraj sorozat |
Befőzés, házi tartósítás | Bp. : Minerva, 1981 [Bp.] : NYIFÜ : Kossuth | Pelle Józsefné (1919-1998). Minerva családi könyvek |
Befőzések könyve : olvasóink kedvenc receptjei | Veszprém : Pannon Lapok Társ., cop. 2013. | [fel. szerk. Simonits Erzsébet] ; [fotó Melczer Zsolt]. |
Befőzések, eltevések : egész évben kamránk tele | Déva : Corvin, 2014. | Erdélyi konyha, ízes Tündérkert [szerk. György Ottilia]. |
Befőzéshez 2 ív Matador hártyapapír, 20 gumikarika...a Párisiban | [S.l.] : Gárdonyi Pál, [1940] Budapest : Grund | Rohonyi Károly (1906-1998). |
Befőzéshez üveget | [S.l.] : Benczés Ernő, [1950] Budapest : Offset | Gönczi Gebhardt Tibor (1902-1994). |
Befőzéstől az aszalásig | [Budapest] : MediaM, 2008. | Presinszki Judit. Mit főzzünk ma? |
Egyszerű és nagyszerű! : bio zöldségfélék, gyümölcsök házi feldolgozása, tartósítása : egészséges savanyúságok, krémek, ételízesítők, szörpök | Budapest : M. Mezőgazd., 2010. | Müller Péterné. Bioporta füzetek |
Élelmiszerfeldolgozás, tartósítás | Budapest : Info-Prod, 1996 Budapest : MultiTrade-Hungary : Kőpapír | szerk. Szabó Zoltán ; [írták Gerely Péter et al.] |
Feldolgozástechnológia és minőség : korszerű feldolgozástechnológiák hatása a tartósított gyümölcs- és zöldségtermékek minőségére | Budapest : BCE Élelmiszertud. Kar : Mezőgazda, cop. 2006. | Élelmiszer-biztonság és -minőség felnőtt fokon, szerk. Horváth Dénesné és Barta József. |
Főzd magad! : házi finomságok hétköznapokra, ünnepekre és ajándékba adalékok, mesterséges aromák és színezék nélkül | Budapest : Alinea, 2011. | Vrábel Krisztina. |
Főzés és élelmiszer-tartósítás : tankönyv a mezőgazdasági tanonciskolák számára | Bratislava : Slov. vyd. podohospodárskej lit., 1961. | Horecká-Dullová, Ludmilla. Mezőgazdasági tankönyvek |
Gyakorlatok a hőközléses tartósításhoz : készült a Konzervtechnológiai gyakorlatok c. jegyzet alapján | Budapest : Mezőgazda : BCE ÉTK, cop. 2007. | szerk. Pátkai Györgyi ; [közread. a] Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Konzervtechnológiai Tanszék. |
Gyümölcsök befőzése, kandírozása, elrakása | Budapest : Gazda, [2006]. | Lehari, Gabriele. [ford. Baksay Nóra]. |
Gyümölcsök, zöldségek házi tartósítása | Budapest : Mezőgazda, cop. 2004. | Erdélyi Lajosné (1932-). |
Gyümölcsös, homoktövis, szőlő, szántó, zöldséges, házi tartósítás. | ||
Halhúsfeldolgozás és tartósítás | Budapest : Mezőgazd. Kiadó, 1980. | Csoma Antal. |
Halhúsfeldolgozás és tartósítás | Gödöllő : Agrártud. Egy., 1962 Gödöllő : Házi soksz. | Raátz Elemér. |
Házi befőzés, tartósítás : gyümölcsbefőttek, főzelékkonzervek, savanyúságok, ivólevek, mélyhűtött élelmiszerek, kandírozott és aszalt gyümölcsök, szárított zöldségek és fűszernövények. | [Budapest] : Kossuth, 1995 [Budapest] : Kossuth K. | |
Házi tartósítás | Kisújszállás : Szalay ; [Budapest] : Anno, [1999] [Nyíregyháza] : Nyírségi Ny. | Pelle Józsefné (1919-1998). Pelle Józsefné életmű-sorozat |
Házi tartósítás | Budapest : Papp-Ker, [2004]. | Péter Jánosné. Süssünk, főzzünk |
Házi tartósítás : csírátlanítás, aszalás, alkoholos tartósítás : [régi falusi receptek] | Budapest : Delta 2000, 1994 [S.l.] : [s.n.] | Perrin, Odette. [ford. Balla Katalin]. |
Házi tartósítás : nap érlelte finomságok télire : [gyakorlati útmutató] | [Kistarcsa] : Csengőkert Kvk., 2014. | Boruzs Jánosné. |
Házi tartósítás és fagyasztás | Bp. : Mezőgazd. K. Kft., 1991 Bp. : Franklin | Erdélyi Lajosné (1932-). A gazdaasszony fortélyai |
Házi tartósítás és fagyasztás | Bp. : Mezőgazd. Kvk. ; Bratislava : Príroda, 1989 Košice : Východoslovenske tlač. | Balaštik, Jaroslav (1925-). Kertünk, házunk, otthonunk, [... ford. Hudec Zsuzsanna, Szalay Márta]. |
Házi tartósítás Péter Jánosné segítségével. | Budapest : Esély Mozaik, cop. 1999 [Szekszárd] : Séd Ny. | Péter Jánosné. Ínyenc családi szakácskönyvek |
Házi tartósítás, tárolás : befőzés, szárítás, pácolás, füstölés | Budapest : Cser K., 2006. | Lehari, Gabriele. Kertünk növényei, [ford. Szenes Endréné]. |
Háziasszony nyári hasznos tanácsadója | Budapest : Fehér István, 1936. | röpirat / szerk. G. Nagy Zsuzsanna. |
Hogy' kell befőzni? : a gyümölcs, főzelék stb. befőtt készitésének gyakorlati kézikönyve | Ungvár : Lévai M., [1900] [Nyíregyháza] : Tarczali D. | Péchy Lórántné. / irta Erzsi néni. |
Hőkezeléses tartósítás elmélete és gyakorlata | [Budapest] : Élelmip. Kiadó, 1954 [!1955] [Budapest] : Typopress | Gyönös Károly (1917-). |
Hőkezeléses tartósítás és mechanikus műveletek : elméleti és gyakorlati útmutató a szendvics jellegű üzemi gyakorlatának kidolgozásához : élelmiszeripari gépész szakos hallgatók részére | Szeged : SZFSZ : JATE SZÉF Élelmiszeripari Műveletek és Környezettechnika Tansz., 1997. | Rajkó Róbert (1963-). |
Hőközléses tartósítás : készült a Konzervtechnológia - Növényi eredetű nyersanyagok feldolgozásához c. jegyzet alapján | Budapest : Mezőgazda : BCE ÉTK, cop. 2007. | szerk. Körmendy Imre, Török Szilveszter ; [közread. a] Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Konzervtechnológiai Tanszék. |
Készülj a télre | [S.l.] : Hajdu Ernőné, [1945] Budapest : Klösz | Hámori. |
Konzervipar és gépi berendezései : A. növényi eredetű nyersanyagok konzervipara, 2. tartósítás szárítással | Budapest : BME, 1962 Budapest : Felsőokt. Jegyzetell. soksz. | összeáll. Dobrovolszky Tivadar ; [kiad. a] Budapesti Műszaki Egyetem. |
Korszerű minőség-megóvás, tartósítás, tárolás : természetes és mesterséges szárítás, gőzölés, telítés, fanemesítés | Budapest : Erdért, 1959 Budapest : Főv. Nyip. V. soksz. | Mittelmann Miksa. Erdért Vállalat felsőfokú szakmai oktatás |
Minőségkímélő élelmiszer-technológiák és élelmiszer-biztonság | Budapest : BCE Élelmiszertud. Kar, cop. 2006. | Élelmiszer-biztonság és -minőség felnőtt fokon, / szerk. Pásztorné Huszár Klára és Kiss István. |
Modern befőzés | Kisújszállás : Újhold Kv., 2005. | Gabula András. Ízvarázslat |
Nemzeti konyhák, a helyes és korszerű táplálkozás, diéták, befőzés és tartósítás, mélyhűtés és gyorsfagyasztás, fűszerek, levesek és levesbevalók, előételek, tojásételek, egytálételek, húsételek, belsőségek, körítések és főzelékek. | 1997. | |
Nyár a kamrában... : 275 befőzési recept | Csíkszereda : Pro-Print, 2000. | Gergely Éva. |
Otthoni tartósítás erjesztéssel - természetesen! | [Budapest] : Sziget, 2017. | Bellersen Quirini, Cosima (1960-). ; [ford. Jakab Judit]. |
Paradicsom és paprika befőzése kezdőknek | Nagykovácsi : Malackaraj Kft., [2014]. | Fehér Róza. Malackaraj sorozat |
Saláták és tartósítás. | 2009. | |
Spájz | [Budapest] : M. Konyha Magazin K., 2017. | Saly Noémi (1956-). |
Sugárzásos tartósítás : egy XX. századi élelmiszer-technológia interdiszciplináris megalapozása : akadémiai székfoglaló : 1991. április 16. | Budapest : Akad. K., 1993 Budapest : Akad. Ny. | Farkas József (1933-2014). Értekezések, emlékezések |
Szárításon alapuló tartósítás és eszközei : magyar-olasz tapasztalatok hasznosítása a mezőgazdasági gépek fejlesztése és minősítése terén : Gödöllő, 2004. október 7. | Gödöllő : FVM MGI, [2004]. | [szerk. Tátrai György] ; [összeáll. Vinczeffyné Jeney Klára] ; [rend., közread. az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet]. |
Táplálkozástudományi, mikrobiológiai és tartósítási ismeretek | Budapest : KIT, 2013, cop. 2007. | [... szerk. Timár Lászlóné] ; [közread. a] Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző, Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája. |
Tartósítás, tárolás gépei és berendezései. | Endrődi Sándor. | |
Tartósítóipari technológia II. : az élelmiszeripari szakképzés tankönyve | Budapest : NAKVI, 2014, cop. 2000. | [szerzők Kanyó Teréz, Kasza József] ; [közread. a] Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet. |
Tartósítószer nélküli befőzések | [Pörböly] : Szerző, [2015]. | Horváth Lászlóné. |
A kertészeti termesztés és tartósítás biológiai, kémiai, műszaki, technológiai és ökonómiai alapjai c. tárca szinten kiemelt kutatási-, fejlesztési célprogramjának ... évi terve | Budapest : Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Szakoktatási és Kutatási Főosztály, [1981]. | Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Szakoktatási és Kutatási Főosztály. |
Téli hónapokra a nyári vitamint őrzi az üveg! | [S.l.] : Benczés Ernő, [1950] [Budapest] : Plakát, cimke és zenemű-nyomda | Pál György. |
Útmutató a savanyított termékek előállításának jó higiéniai gyakorlatához | Budapest : ÉFOSZ, 2007. | [szerk. Berczeli Attila] ; [kiad. Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége]. |
Vasi, zalai parasztételek és házi tartósítás | [Gencsapáti] : Szülőföld Kvk., 2010 [!2017], cop. 2007. | Ábrahám Gézáné. |
Vízelvonásos tartósítás : elméleti és gyakorlati útmutató a szendvics jellegű üzemi gyakorlatának[!gyakorlat feladatának] kidolgozásához : élelmiszeripari gépész szakos hallgatók részére | Szeged : SZÉF, 1997. | Veszelovszki Petra ; [közread. a Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Kar]. |